Kultur

”Negerpappan” kan fälla hatsajt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Får man skriva neger? Det är en av de frågor, som flera av Aftonbladets läsare ställer efter vår granskning av de högerextrema sajterna och tidningarna.

Svaret från den jurist Aftonbladet Kultur anlitat är tudelat: I dag är det lagligt. Men kanske inte i morgon.

”Negerpappa stoppar sitt barn i en tvättmaskin”. Så löd rubriken när den nazistiska sajten Nordfront den 22 maj la ut ett videoklipp på en man som råkar sätta igång en tvättmaskin med ett barn i. Själva texten är sakligt hållen och bara ett slags puff för videon.

Redaktionen trodde säkert det var lagligt. Varken artikeln eller videon säger något öppet missaktande om svarta, konstaterar juristen. Och gång på gång har själva ordet neger tidigare friats av Justitiekanslern.

Men inte den här gången. Nu står Nordfronts ansvarige utgivare åtalad för hets mot folkgrupp i ett mål som ännu inte avgjorts.

Artikeln är ett bra exempel på ett av de högerextrema sajternas tricks: eftersom man redan etablerat ett sammanhang, behöver man sedan inte skriva rakt ut vad man menar. När läsarna dag ut och dag in får artiklar på samma eviga teman: svartas dumhet, invandrarnas kriminalitet, muslimernas onda religion, judarnas farliga makt och så vidare, så kan ingen normalbegåvad person undgå budskapet.

De enskilda inläggen hämtar sin betydelse från det redan existerande sammanhanget. Sajterna har skapat sin egen värld av innebörder, sitt eget språk. Lisa Bjurwald uttryckte det bra häromdagen ”Att dagligen besöka främlingsfientliga sajter gör något med dig. Du lär dig att ­förstå kodord som sionister (judar), PK-media (mainstreammedier) och islamisering (invandring av muslimer). Numera läser du automatiskt mellan raderna. Det är som att lära sig ett nytt språk.” (Expressen 19 december)

Och så negrer då. Redaktionerna tar varje chans att använda ordet och har gjort så under lång tid: negerlucior, kongonegrer, kränkta negrer. Läsarna vet därför sedan länge att det betyder mindre värd.

I dag bär, menar jag, ordet därför redan från början en missaktande betydelse när det används på en sådan här sajt.

Att Nordfront överhuvudtaget skulle ha visat videon om det handlat om en vit pappa är exempelvis uteslutet. Själva syftet, artikelns hela existensberättigande, är att för femtioelfte gången visa hur dumma svarta är.

Jag vet naturligtvis inte om det är den typen av resonemang som ligger bakom att JK nu gått vidare med målet, men det vore rätt rimligt.

En sak till, om nu Nordfront fälls i Örebro tingsrätt och innan alla landets rättskaffens språkförsvarare går i taket: det handlar inte om att straffa alla som skriver neger. Astrid Lindgren går fri, liksom Agatha Christie, Mark Twain och den här artikeln. Lagen märker inte ord. Den ser till syfte och sammanhang.

Petter Larsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!