Kultur

När kvinnors uppror i arabvärlden tystas – även av Facebook

Av: 

Nedjma Boucheloukh

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dana Bakdounis.
Dana Bakdounis.

KULTUR

Dana Bakdounis heter kvinnan som vågade. Den 21-åriga syriskan publicerade i slutet av oktober en bild på sig själv på Facebook efter att ha tagit bort slöjan som familjen hade tvingat på henne under många år. Utan slöja och med kortklippt hår visar hon sitt pass. Passbilden är gammal och på den bär hon slöja. Hon håller också upp ett plakat där det står, på arabiska och engelska: ”Jag stödjer kvinnors uppror i arabvärlden därför att jag i 20 år inte har haft rätten att känna vinden blåsa i mitt hår eller runt min kropp.” Fyra dagar senare tar Facebook bort bilden från kampanjens sida men ger ingen förklaring.
 

Bilden var en del i kampanjen ”Kvinnors uppror i arabvärlden” som lanserades för ett år sen av fyra kvinnoaktivister från Libanon, Palestina och Egypten. Kvinnor runt om i arabländer skulle skicka in bild och text med inledningen: ”Jag stödjer kvinnors uppror i arabvärlden därför att …”
Facebook blockerade även kampanjledningens konton temporärt, så att ingen kunde logga in, med motiveringen att gruppen ”missbrukat nätverkets standard”. Efter många turer fram och tillbaka där Facebook har tagit bort och återinfört sidan är Danas bild nu där igen och blockaden är lyft.
 

Kampanjsidan på Facebook har över 78 500 gillar (i skrivande stund) och hundratals kvinnor har kommit ut där med sina modiga och ofta sorgliga historier. Också män stödjer upproret.

Ändå kvarstår frågorna: vilken är Facebooks policy? Hur bryter Dana Bakdounis och hennes systrar mot den?

Det finns mäktiga oljerika krafter i regionen som tycks stödja den arabiska våren när den gynnar islamister, men inte när det handlar om kvinnors frigörelse. Och därför blir det kanske business as usual för Facebook.

Ty, en arabisk vår för kvinnor – vem bryr sig?

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook