Stöveltrampet hörs tydligt på hatsajterna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

När Aftonbladet Kultur bestämde sig för att under december granska de högerextremistiska sajterna var reaktionerna blixtsnabba: Ni hotar yttrandefriheten! Hos oss kan ni aldrig hitta nåt enda exempel på hets mot folkgrupp! Säkrast var människor knutna till Avpixlat: ”Jävla PK-horor, ni kommer gå tomhänta och gör er löjliga med ert hat mot svenskarna.” 

Avpixlat är mycket riktigt det främlingsfientliga forum som är mest noggrant med att inte publicera artiklar och kommentarer till artiklar som hetsar mot folkgrupp. Avpixlat står nära det förment nolltoleranta Sverigedemokraterna, men är nog också i kraft av sin organisatoriska styrka den sajt som har mest personella resurser till förfogande. Trots det kunde Petter Larsson visa att Avpixlat i en kommentar till en artikel den 27 november sprider hets mot folkgrupp: muslimska män beskrivs generellt som våldtäktsmän. 

Eftersom Avpixlat saknar ansvarig utgivare och dess server inte ens står i Sverige, kan den knappast fällas. Detta är naturligtvis en medveten strategi.

Det är förbjudet enligt brottsbalken att ”i uttalande eller i annat meddelande som sprids hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”. Med denna lagstiftning för ögonen har vi tittat på den senaste tidens publiceringar på några av de mer hårdföra järnrörssajterna. Den mesta främlingsfientlighet som sprids är laglig, men här finns också sånt som torde kunna fällas. Här finns också exempel på lagens luddighet.

Nationell.nu kallar sig för ”det svenska motståndets nättidning”. Som Petter Larsson visat, publicerade sajten den 23 november en artikel om att somalier har ett genomsnittligt IQ på 68, att nio av tio somaliska flyktingar är analfabeter och inte förstår sig på varken en klocka eller en vattenkran. Detta är, menar juristen vi talat med, förmodligen inte ett exempel på missaktning mot somalier, eftersom man inte skriver att somalier är lägre stående eller har genomgående negativa genetiska drag.

Samma sajt publicerade i anslutning till en annan artikel om somalier en kommentar från signaturen ”Julius Serverus”: somalier ”kan tamejfan vartenda kryphål för att få alla upptänkliga bidrag man kan mjölka stat och kommun på”, somalier är ”IQ-befriade” och han avslutar: ”Jävla stinkande skitgrisar är de i alla fall.” Denna formulering är betydligt mer negativt generaliserande och kan gälla för hets mot folkgrupp.

Det två jämförelseobjekten visar hur tänjbar lagstiftningen är; gränsen mellan att frias och fällas är hårfin. Ett annat exempel är hur man kan kringgå lagen genom att ”skämta”. I en kommentar på Realisten, påminner ”Carl” om en ”klassisk” visa (6 dec): ”Negrer är som lata bönder / Sover hela da’n och så lever de på bidrag, på bidrag / På en neger ska du aldrig lita / De målar hela röven vit innan de ska gå och skita, och skita.” Eftersom det här är ”humor” är det sannolikt lagligt. Att säga samma sak i en debattartikel, skulle inte vara möjligt.

Däremot lutar det mot att Realisten (21 nov) begår lagbrott när man låter signaturen ”dibben49” jämföra somalier med ”ovälkommen ohyra”. Även det sprider missaktning mot somalier och kan jämföras med Svea hovrätts dom B 896-02, angående bland annat en skrivning där judar påstås vara lika nyttiga som råttor i ett spannmålsmagasin.

Ett annat exempel är Fria Tider, som den 8 december låter signaturen ”skruemcduck” kommentera att antalet asylsökande ökat i år: ”Eneste må i bekjempe svermen på er å igjen tillate sprøyting av DDT.” Juristen vi talat med säger att det är hets mot folkgrupp att påstå att invandrare bör utrotas med insektsgift, men att uppmaningen finns i ett undanskymt sammanhang, på en specialsajt för högerextremister (och dessutom på främmande språk, om än skandinaviskt). Enligt Högsta domstolens praxis, lär man i såna fall fria. Att meningen är fullt begriplig, spelar alltså ingen roll.

Säkert tänker många, att ska det vara så farligt att kalla nån för ohyra och skitgris? Men nån är i det här fallet inte en person, utan en hel grupp. Den nonchalanta, oförstående reaktionen bottnar kanske i att gruppen är just somalier. De står allra längst ner i samhällshierarkin. Ofta är vi känsligare när det gäller andra.

Nordfront är en nynazistisk sajt som lika ofta skriver om judar som om andra grupper. Med anledning av en artikel om konstnären Carl Michael von Hauswolffs verk med aska från förintelselägret Majdanek i Polen, skriver signaturen ”ferdinand”: ”judarna har totalt deggenererade och förvridna hjärnor”. Detta, säger juristen som vi  konsulterar i den här granskningen, är hets mot folkgrupp då det inte, ens med beaktande av sammanhanget och den tänkta läsekretsen, är sakligt eller vederhäftigt att påstå att alla judar är degenererade.

Även Nationell.nu är en nazianstruken sajt. I anslutning till en artikel om att ungerska Jobbik vill registrera judiska politiker (28 nov), skriver signaturen ”Kulturlös Barbar”: ”Tyvärr ser jag det som en nödvändighet också. Judar måste förbjudas från att deltaga i politiken och de mest vitala systemen i samhället eftersom dom inte går att lita på.” Men, skriver hen, om en registrering införs, kommer judar ”muta eller hota personen som innehar den organisationen som övervakar dom”.

Det här, menar vår jurist, ger tveklöst intrycket att judar i allmänhet är lögnaktiga, manipulativa och lömska och därför bör hindras att delta i demokratin. Uttalandet på Nationell.nu ”har klart antisemitisk prägel och utgör sannolikt hets mot folkgrupp”.

Nationell.nu skriver om en svart femtonårig asylsökande som flytt undan polisen upp i ett träd (1 dec). Kommentarerna handlar om att pojken är en apa och att han eller såna som han borde skjutas. Realisten har en kommentar om romer den 26 november av signaturen ”imd”: ”Det var tusan så många zigenare vi plötsligt har inplanterat här i landet, och till vilken nytta?” Hen fortsätter: ”För fårlåt mig men det folket år ju parasiter och ingenting annat, det ända dom kan är att vara oärliga (…) Sverige har blivit en ren soptipp.” Även detta är exempel på hets mot folkgrupp. 

Nationell idag (29 nov) skriver om en kriminellt belastad man som utvisats från Sverige 2008 men som 2011 greps under falsk identitet. Man uppger hans namn, födelseår och publicerar foto. I kommentarsfältet skriver en signatur: ”Slösa inte mer pengar på odjuret. Skjut han!” En annan håller med: ”SKJUT, SKJUT, SKJUT!” En tredje specificerar: ”Nackskott”. Fallet är svårbedömt. Det är långtifrån säkert att det klassas som olaga hot då det är oklart om mannen får del av hotet eftersom han förmodligen aldrig besöker Nationell idag.

Det är så här det låter på järnrörssajterna, dag ut och dag in. De kan vara splittrade och oeniga; Avpixlat är, liksom SD, oreserverad i sitt stöd för Israel, men gemensamt är hatet och hetsen mot somalier, muslimer, romer, svarta, flyktingar – ja allt som uppfattas som ”osvenskt”. Bland de högerextremistiska sajterna frodas rena ”lynchstämningen”, konstaterar regeringens utredare Bengt Westerberg. Mest utsatta är muslimerna.

Hotar vi den svenska yttrandefriheten när vi granskar det här? Nej. Den svenska yttrandefrihetslagstiftningen är friast – och finast – i världen. Den tillåter det mesta, men inte allt. I ett civiliserat samhälle kan man tänka allt och säga allt mellan skål och vägg, men allt får inte sägas offentligt. Försvarar vi inte den anständigheten, diskvalificerar vi erfarenheterna från 1900-talets första decennier, historiskt dyrköpta år som ligger till grund för den lagstiftning om hets mot folkgrupp vi har i dag.

Det är viktigt att försvara den svenska lagstiftningen mot dem som tycker att vi inte ska ha nån alls, men den i sig kan aldrig stoppa högerextremismen. Arbetslösheten är 8 procent och Sverigedemokraterna har 8 procent i väljaropinionen. Siffrorna hänger ihop och den utvecklingen kan ingen justitiekansler eller domstol rå på. Det är heller inte deras uppgift.

Det finns de som menar att man inte ska skriva om högerextremisternas nätsajter, för då ger man dem bara reklam. Det är en taktik värdig en struts, som dessutom hyser fördomen att människor som går in på sajterna är så dumma i huvudet att de kanske låter sig påverkas.

Man kan lika gärna tänka att allt mår bra av att synas i ljuset; ju fler som får insikt i vad de här sajterna håller på med, desto större chans att de kan möta motstånd. Och motmobilisering kan inte vara att, som Länstidningen i Östersund, teckna Jimmie Åkesson som en kackerlacka. Som ohyra.

Avpixlat har 250 000 besökare i veckan, Nationell.nu 70 000. Även om hälften är journalister och antirasister som vill ha koll, fångar de många. Men det är inte järnrörssajterna som är det stora problemet. Nordfront – som publicerar texter om att förintelsen aldrig hänt, texter som är helt lagliga och ska så vara; dumhet och okunskap måste vara tillåtet – kommer aldrig samla massorna. Tiden är förbi när det var ett vinnande koncept att hata judar och heja på Hitler.

Problemet är vardagsrasismen. Att det plötsligt har blivit helt okej att hata invandrare. Och att även liberalerna, de som under 1900-talet gjorde gemensam sak med vänstern i kampen mot främlingsfientlighet, plötsligt börjar slira och prata om invandringen som nåt icke önskvärt.

Expressens politiska redaktör, Anna Dahlberg, för att ta ett av många exempel, har under hösten skrivit texter som börjar dra mot Sverigedemokraternas politik. Vi har inte råd att ta in fler flyktingar, menar hon, eftersom de är obildbara analfabeter och aldrig kan få jobb. Jag vet att Dahlberg inte är rasist, men hennes uppgivenhet är en vitamininjektion för Sverigedemokrater och alltsköns högerextremister. De tycker givetvis fortfarande att hon är ”PK-hora” – det är alla kvinnliga journalister – men applåderar entusiastiskt på sina sajter den öppning hon trots allt ger dem.

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

Anna Dahlberg och opinionsbildare som hon – de blir snabbt fler – skrämmer mig mer än vilken anonym näthetsare som helst. De har nämligen makt, men ingen idé om hur arbetslösheten och klassklyftorna ska bekämpas. Lika handlingsförlamad är högerregeringen och tyvärr även Socialdemokraterna.

Kapitalismen krisar, politiken likaså. Det är i den myllan järnrören tågar ut på nät och torg.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.