ÅSIKT

Inget lagskydd för artiklar på nätet

KULTUR

Läsarkommentarer skyddas inte av grundlagen enligt nytt beslut i hovrätten

Nyhetssajter med artikelkommentarer tappar grundlagsskyddet. Yttrandefrihetsgrundlagen sätts ur spel enligt ny dom i hovrätten.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Just nu borde tidningarnas jurister sitta med pannorna i djupa veck, och webbteknikerna slita sitt hår över nya lösningar. Deras webbplatser har nämligen förlorat sitt grundlagsskydd. Det är innebörden av ett beslut från hovrätten i Jönköping.

Om du läser den här artikeln i papperstidningen Aftonbladet, så är den skyddad av yttrandefrihetsgrundlagen. Det innebär, bland mycket annat, att om jag till exempel skulle förtala någon, så är det ansvarige utgivare Jan Helin som får stå till svars inför en jury.

Inte längre något grundlagsskydd

Men på Aftonbladets webb finns inte längre något grundlagsskydd. Då gäller BBS-lagen – och jag får personligen stå till svars för mina förbrytelser i vanlig domstol.

Det beror på läsarkommentarerna. De flesta tidningar tillåter kommentarer som inte är förhandsgranskade. Artiklar är en sak, kommentarer en annan, har varit tanken.

Hovrätten krossar den åtskillnaden. Om det finns omodererade kommentarer, så förlorar hela webbsidan, med artiklar och allt, sitt grundlagsskydd, eftersom kommentarer och artiklar då ingår i samma databas, resonerar man.

Anpassning behövs

Tidningarna måste nu, i väntan på en lagändring, anpassa sig. Möjligen räcker en teknisk lösning, så att kommentarerna visas i ett eget fönster och blir en egen databas. Men, som juristen Benjamin O J Boman skriver på Juridikbloggen, ”det bästa sättet att råda bot på situationen är rimligen att förhandsgranska samtliga kommentarer”.

Knöligt och dyrt förstås – men vi skulle slippa tidningar som agerar anslagstavla för rasister och sexister.