ÅSIKT

Moderaterna och media

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avÅsa Linderborg

KULTUR

■ ■Samma dag som moderaterna öppnar sin stämma får pappersarbetarna i Norrsundet besked att Stora Enso ska lägga ner. En kongenial illustration av ”det nya arbetarpartiets” Sverige.

Moderaterna påstår att man har förnyat sig, gått mot mitten, blivit ett brett välfärdsparti. Media håller med. Moderaterna kan påstå vad som helst om sin särart och förträfflighet och journalisterna nickar instämmande. Ingen synar korten och retoriken. Det är knappast intellektuellt borgerligheten utmanar, det är i kraft av sitt media­monopol.

Häromdagen påstod Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Dagens Nyheter att 95 procent av svenskarna fuskar – som fusk räknar de att ringa tandläkaren på arbetstid – och okritiskt omvandlade journalisterna ogenerad propaganda till oomkullrunkelig sanning: Svenskarna är myglare! Varför ska såna åtnjuta generell välfärd?!

■ ■Den som läser motionerna till stämman som avslutades i går kan enkelt konstatera att högerpartiets perspektiv är företagarens och att allt mänskligt är dem främmande. Inget konstigt med det. Men när media ”granskar” moderaterna är det med samma monokel. Stämman framstår som ett väckelsemöte där endast omvändelsen ges uppmärksamhet, alla beslut som ger kontinuitet åt den gamla övertygelsen förtigs. Att bibehålla arbetsrätten framställs som ett gigantiskt svek, i SVT:s nyheter får en företagare oemotsagd beklaga att hon inte bus bas kan ”göra sig av med” vissa anställda, som hon blivit lovad. Fackets representanter får inte uttala sig, då SVT inte vill beskyllas för vänsterjournalistik. Till skillnad från Svenskt Näringsliv anses nämligen LO vara en intresseorganisation, ett mal­ätet kamporgan. I själva verket behöver moderaterna inte tulla på arbetsrätten – attackerna mot facket är redan fullt tillräckliga och mycket smartare.

■ ■När högerregeringen försvarar de ökade klassorättvisorna är det som att se en trollkarl förklara ett trick genom att göra ett annat. Simsalabim! Det funkar så länge de som har till uppgift att avslöja illusionisten väljer att tjänstgöra som trollkarlens assistent.