Kultur

Bara sex får makten på rygg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsa Linderborg om politikerna som kommer undan med allt - utom sex

Silvio Berlusconi på fall.
Silvio Berlusconi på fall.

Berlusconi har betalat en 17-åring för att hon ska ligga med honom, och nu ställs han inför rätta. Hans palats ska visst vara en evigt pågående orgie, det sägs att han pippar frenetiskt, ”som en kanin på Viagra”.

Jag försöker, men har svårt att bli upprörd. Det finns tusen viktigare saker som borde få Berlusconi på fall.

1998 bombade Bill Clinton en vapenfabrik i Sudan, som råkade vara ett läkemedelsföretag och landets enda producent av treo – för att bara ta ett exempel på vad en amerikansk president kan göra under en arbetsdag – men han ställdes inför riksrätt på grund av sex utanför äktenskapet. För att leda bort allt prat om ”orala rummet” bombade han civila mål i Irak, och återvann genast sin popularitet.

I Storbritannien har manliga parlamentsledamöter tvingats ned från parnassen, inte för att de huggit bort stora stycken av socialförsäkringarna, utan för att de burit damstrumpor vid fel tillfälle.

Sven-Otto Littorin var som arbetsmarknadsminister ansvarig för massarbetslöshet, men det var anklagelserna om sexköp som fick honom att smita ut genom bakdörren.

Jag försvarar inte sex med barn (om nu en 17-åring ska räknas som det, i Sverige går gränsen för sex med minderårig vid 15). Jag försvarar inte prostitution – det är självklart att vi inte kan ha en minister som köper kvinnor och lika fel är det att en italiensk premiärminister gör det. Just därför är det rätt att publicera såna uppgifter. Jag önskar bara att alla dessa potenta män kunde avsättas också på grund av sin politik.

Tänk om Mubarak hade tvingats bort för att han var en torsk, inte för att han var en diktator. Eller om Berlinmuren föll bara för att ledargarnityret hade mätresser.

Det hade varit snopet, på nåt sätt. Eller för att prata med Berlusconi: Det hade varit fars.

Åsa Linderborg

ANNONS

Bokrea: exklusivt på Adlibris! Populära böcker i bokrean som du bara hittar hos Adlibris är här.

Extern länk från Adlibris

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!