Kultur

Alla män som hatar kvinnor

Av: 

Inga-Lina Lindqvist

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lisbeth Salander i första ”Millennium”-filmen.
Lisbeth Salander i första ”Millennium”-filmen.

KULTUR

Vem som helst kan gå in på Flashback forum och frossa i ocensurerade trådar om allt mellan drogodling och anarkokapitalism. Teater Galeasen ordnade i går kväll en offentlig läsning av en av alla dessa trådar.

Nitton manliga skådespelare, en maratonläsning som blottar ett jäsande, hatiskt mörker. Tråden handlade om vad man ska göra med svenska kvinnor som föredrar utländska män. Ska man nöja sig med att frysa ut dem, bör man bemöda sig att

omvända dem, eller ska de helt enkelt ha ett skott i nacken?
 

Kvinnohat och invandrarhat korsar varandra och stollerierna vräks ut i publiken. Kvinnor kallas genomgående för ”sliddjur”, de är rasförrädare som saknar moral och de bör i framtiden fråntas sin rösträtt. Vi i publiken lyssnar på dessa röster som om de vore djur i bur. Det är skrämmande, men också lite smutsigt och förbjudet lockande. Vi skrattar åt rösternas absurda världsbild. Ibland låter skratten igenkännande, som om vi redan har hört detta någonstans. På jobbet? På grillfesten? Trots allt. Som åhörare är det lätt att känna sig överlägsen dessa uppenbara stollar.

Då blir det mer intressant när ett antal motröster kommer in i läsningen. Enstaka personer som ger sig in i till synes hopplösa debatter med frustrerade och aggressiva antidemokrater.

Man måste beundra dessa människor, tänker jag. De ställer sig inte utanför och odlar sin egen självgodhet. De gör jobbet åt oss som är för fina för att hänga på Flashback.

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!