S vallöfte till unga: jobbigare mornar

Av: Petter Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Är det en presskommuniké från Pyongyang som faxats fel?

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson

”Vi socialdemokrater lovar att göra dina morgnar till ett helvete. I alla fall om du är ung och arbetslös.” Vallöftet formulerades i förrgår av partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Om det nu inte bara var en presskommuniké från Pyongyang som faxats fel.

”Vår vision är tydlig: Varenda ung kvinna eller man ska få känna känslan av en klocka som ringer vid 6-tiden när det fortfarande är becksvart ute. De ska hälla i sig en kopp kaffe och traska iväg mot en arbetsplats eller ett lärosäte som väntar på dem. Det kan kännas beskt – men vårt budskap till Sveriges ungdomar är enkelt: Vi står för en jobbigare morgon – men ett bättre liv.”

Det är möjligt att hon inte menar precis så. Men allt övrigt i artikeln förbleknar och glöms inför dessa pregnanta rader.

Plussa på en pissig lön och en otrygg anställning så har vi den nya blandekonomin i ett nötskal. En auktoritär stat och en fri marknad. Det sämsta av två system.

Gå upp i ottan för att stapla kartonger på Ica eller bli inringd i hemtjänsten för en spottstyver. Det är livet det. Denna vision ställer Andersson mot borgerlighetens skattesänkningar. Här går ”den tydliga skiljelinjen inför valet 2014”.

Vad månde ungdomen välja?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.