Liv är mer än moderskap

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ellen Albertsdóttir svarar Ida Therén

Deltidsarbetet är inte en kvinnofälla, det är heltid som är en familjefälla, skrev Ida Therén i denna tidning (11 april). Ändå är det kvinnorna som betalar priset. Om det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen fortsätter minska i den här takten är vi jämställda typ 2040. Om ens då. Trenden med nära moderskap, som tilltalar många av oss 80-talister, leder snarare i motsatt riktning.
Visst, det finns en längtan efter det ”naturliga” och äkta. Livspusslet har för många bitar. Jag fattar grejen. Men resultatet blir en backlash för jämställdheten, igen. Det samtida, nära moderskapet kräver ju kvinnans ständiga tillgänglighet, paradoxalt nog mer nu än på hemmafrutiden. 
Barnuppfostran skulle kunna vara ett kollektivt arbete, i stället lägger vår tid det största ansvaret på mamman. Dagis dissas. Therén skriver föraktfullt om föräldrar som kräver ”hav av egentid”, men vad det handlar om för mammor är ju snarare en och annan pöl. 
”Egentid”, ett sådant tramsigt nyord! Låt oss i stället kalla det för vad det är: relationstid, kreativitetstid, avslappningstid. Sådan tid behöver de allra flesta. Men när pappor gör det kallas det bara för ”tid”.
Jodå, livet är så mycket mer än arbete. Men det måste också få vara mer än moderskap. Om samhället ska funka kan vi inte bara sitta och jäsa i våra familjer. Vi måste ut, ut och debattera ekorrhjulet, jämställdheten och jakten på lyckan.
Framför allt måste vi kvinnor tillåtas att göra det, av oss själva och andra.
Även om vi råkar vara mammor.

Ellen Albertsdóttir

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.