Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

När rasister blir journalister

Åsa Linderborg om en tvivelaktig intervju

Det blir allt svårare för journalister att göra sitt jobb när rasister eller antirasister demonstrerar och motdemonstrerar. Polisen föser undan oss in på bakgator och långt från händelsernas centrum, så att vi inte kan dokumentera och analysera det som händer.

Det här är ett stort demokratiskt problem.

Det händer också att journalister attackeras av demonstranter, vilket naturligtvis är lika allvarligt.

I tidningen Journalisten intervjuas en fotograf, Roger Sahlström, som säger sig ha blivit attackerad av vänsterextremister vid fyra olika tillfällen (14 april). Sahlström arbetar på Dispatch International, en invandrarfientlig nättidning i paritet med Avpixlat.

Intervjun är mer än följsam och tar inte fram Roger Sahlströms bakgrund och frågar inte om motiven bakom Sahlströms fotograferande: att kartlägga meningsmotståndare. Det han sysslar med under demonstrationerna han pratar om är inte journalistik, det är en form av hotfull åsiktsregistrering. Journalisten tycks också ha missat att Sahlström är aggressiv mot så kallade PK-journalister på Twitter, varför många har blockat honom.

Bara för att man fotograferar, är man inte fotograf. Bara för att man skriver i en nättidning, är man inte journalist.

Jag försöker ta reda på om Roger Sahlström är medlem i Svenska Journalistförbundet (SJF), men får inget svar. Tidningen Journalisten vill heller inte svara på min fråga, huruvida de betraktar Sahlström som en riktig fotograf. Frågan är relevant med tanke på det utrymme och den legitimitet han ges i journalisternas egen facktidning.

Dispatch International är en grundlagsskyddad publikation med ansvarig utgivare och ska behandlas därefter. Dessutom kan man vara journalist utan att vara med i facket och SJF måste självklart kunna hysa medlemmar med åsikter om invandring som majoriteten av medlemmarna inte har. För SJF måste yttrandefriheten vara högsta princip. Hur skulle det annars se ut?

Men frågan är om tidningen Journalisten ska ta som sin uppgift att göra martyrer av journalister/"journalister" som ägnar sig åt åsiktsregistrering och grova personangrepp på journalister.

Journalistens chefredaktör Helena Giertta försvarar sin publicering under yttrandefrihetens stolta fana (15 april), men frågan om Journalistens publicering handlar inte om yttrandefrihet över huvud taget. Den handlar om slappt journalistiskt arbete - noll källkritik - och att Journalisten ger hallstämpel åt en så kallad fotograf som på rasistiska grunder beter sig illa mot seriösa journalister. Om Roger Sahlström är medlem i SJF, vilket vi alltså inte vet om han är, väcker det en akut fråga: Vad krävs för att man ska bli utsparkad ur förbundet?

Ju fler högerextrema publikationer vi får, desto fler skrivande och fotande människor som söker medlemskap i Journalistförbundet. Det kan bli ett delikat problem i framtiden.

FOTNOT: Texten är uppdaterad, bland annat med uppgifterna om domen mot Sahlström

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.