ÅSIKT

En väntad vinnare

KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Man Booker-priset för experiment om Abraham Lincoln

Foto: TT
Saunders är känd för sina noveller och kortromaner, men ”Lincoln in the bardo” är närmare 400 sidor.

Årets vinnare av Man Booker-priset var också den mest tippade, George Saunders med sin egenartade roman Lincoln in the bardo. Det är en roman som inte liknar någon annan. Utifrån Abraham Lincolns begravning av sin elvaårige son 1862 låter Saunders en rad röster stiga fram på kyrkogården.

Titelns ’bardo’ är en buddistisk term för limbo, övergångspassagen mellan livet och döden. Och i romanen får de döda röst. Lincoln ska vid åtminstone två tillfällen ha gjort nattliga besök vid kryptan hans son låg begraven, och det är dessa fakta som Saunders spinner vidare på.

Han har också fogat in en rad historiska dokument, brev och ett och annat av egen uppfinning, men huvudsakligen består romanen av dialoger.

Saunders är uppmärksammad för sina formella experiment. Även om Lincoln in the bardo är hans romandebut, så märks hans fantasifulla berättande i de novellsamlingar han tidigare har publicerat. På svenska finns Tionde december (Bonniers, övers. Niclas Nilsson), som visar hur han låter realismen förhöjas av minidystopier. Novellerna ”Semplicaflickorna” eller ”Flykten från Spindelhuvudet” är lika suggestiva som otäcka.

Man Booker-priset är på 50 000 pund och med all säkerhet kommer romanen på svenska vad det lider.

ARTIKELN HANDLAR OM