Långsam serie om pojken som försvann under jord

För den som orkar hänga med blir ”Gabrielland” stundtals lysande

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Stockholm ser ut som en schweizerost under jord. Dit kan jag inte skicka några poliser!” Det svaret får Gabriels mamma Ulrika efter att hennes son gjort just det – gett sig ner under jord och försvunnit. I dokumentärserien Gabrielland berättar journalisten Jack Werner historien om den äventyrslystne 13-åringen Gabriel Erlandsson som gick ner genom en öppen gallergrind för att aldrig komma tillbaka.

Men det är inte bara en berättelse om en tragisk olyckshändelse utan lika mycket en historia om en huvudstad full med hemligheter och en subkultur för äventyrslystna storstadsbor. Vi får höra Gabriels familj och vänner berätta om den spänningssökande pojken som upptäcker urban exploration, och får också följa med de som i hemlighet utforskar bortglömda underjordiska rum.

”Gabrielland” är en ganska långsamt berättad serie där Gabriels tragiska öde fungerar lika mycket som utgångspunkt som final. För även om berättelsen roterar kring ett dödsfall det är ingen effektsökande true crime det handlar om utan mer ett sätt att förstå varför en trettonåring från Vallentuna gav sig ner dit inte ens polisen vågade bege sig.

Under sex avsnitt makar sig historien fram mellan dammiga skyddsrum, kaotisk stadsplanering och porträttet av Gabriel. I vissa perioder känns berättelsen väl tunt bredd på en för stor yta men hantverket är gediget.

Avsaknaden av inbyggd framåtrörelse i form av dramaturgiska knep som plötsliga vändningar kan kanske få en true crime-skadad poddpublik att tappa intresset, men det vore synd. Historien om Gabriel är varsamt och fint berättad.

Kanske beror det på att jag, till skillnad från Werner, inte är infödd stockholmare men berättelserna om den hemliga huvudstaden under jord fascinerar inte lika mycket. Det är först när vi kommer fram till de avslutande avsnitten om själva försvinnandet och räddningsinsatsen som jag vaknar till igen, och här är Gabrielland stundtals lysande. Jag hoppas bara fler lyssnare orka hänga med hela vägen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.