Nej Greider, du har fel om kyrkans praktiker

Att den skulle bli en konservativ sekt är taget ur luften

Publicerad 2021-09-17

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Det finns samtidigt generellt inom kyrkan men i Frimodig kyrka i synnerhet ofta en gedigen och personlig erfarenhet av andra länder, vilket gör kyrkosynen helt väsensfrämmande för en nationalistisk idé om Svenska kyrkan” skriver Sofia Lilly Jönsson.
”Det finns samtidigt generellt inom kyrkan men i Frimodig kyrka i synnerhet ofta en gedigen och personlig erfarenhet av andra länder, vilket gör kyrkosynen helt väsensfrämmande för en nationalistisk idé om Svenska kyrkan” skriver Sofia Lilly Jönsson.

När det gäller kyrkopolitiker är det trots allt enkelt att se vad de står för: det går att granska konkreta förslag och beslut.

Därför är det lätt att motbevisa Göran Greiders påstående om den ”erbarmerliga, konservativa sekt” som Svenska kyrkan skulle förvandlas till utan toppstyrning från det socialdemokratiska parti och centerparti som han annars angriper 24/7 men som tydligen är garanten för urkommunism i kyrkan.


Frimodig Kyrka var de som fick kyrkomötet att ge mer pengar till församlingarnas flyktingarbete 2016. Det var den högkyrkliga prästen Dag Sandahl som tog initiativet, en gång dömd i tingsrätt för att ha stört en gudstjänst med företrädare för Sydafrikas apartheidregim. Jag tror ingen behöver förklara begreppet profetisk diakoni för honom.

Den som sätter sig in i kyrkopolitiska skiljelinjer lär sig att Frimodig kyrka framför allt är decentraliserade. Det är därför sossarna hatar dem. Om och om igen har man lagt motioner om att hejda sammanslagningar av församlingar och att utvärdera strukturutredningen (kolla upp den!). Man ska känna sin präst och beslut ska tas på lokal nivå.


Det finns samtidigt generellt inom kyrkan men i Frimodig kyrka i synnerhet ofta en gedigen och personlig erfarenhet av andra länder, vilket gör kyrkosynen helt väsensfrämmande för en nationalistisk idé om Svenska kyrkan. När jag ringde en av dem nu som suttit i kyrkostyrelsen för Frimodig kyrka för att kolla ett årtal satt han och pluggade swahili.

Sådan är kyrkan – världsvid och lokal på samma gång. Därför kan en präst som motionerar i kyrkomötet om solidariskt stöd till förföljda kristna utomlands på samma gång i sin egen församling låta en behövande muslimsk familj bo på övervåningen i församlingshemmet. Det är ett exempel taget från verkligheten.


Sådant skryter man inte om som bibeltrogen kristen. Man gör inga reklamfilmer om sig själv. Men det är den verklighet som du uttalar dig om, Göran Greider.

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.