(M)anipulativ kampanj för surrogatmödraskap

Kajsa Ekis Ekman om Moderaternas propaganda för barnhandel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kajsa Ekis Ekman om Moderaternas kampanj för att legalisera surrogatmödraskap i Sverige
Kajsa Ekis Ekman om Moderaternas kampanj för att legalisera surrogatmödraskap i Sverige

Över hela världen är kvinnor på marsch. I Spanien strejkade 5,3 miljoner på kvinnodagen och krävde ett stopp för diskriminering på arbetsplatser, mäns våld och prostitution. I Sydkorea lyckades kvinnorörelsen efter åratal av kamp häva det 66-åriga abortförbudet, samma kamp som i Argentina och USA.

Man brukar kalla dessa strider för ”rätten till sin egen kropp”, en formulering jag finner alienerande – för vad är kroppen, om inte jaget? Det kvinnor kämpar för världen över är ju sina liv.

I denna tid går Moderaterna ut med en kampanj som ska se ut som hämtad från kvinnorörelsen. 

På en gravid mage har de skrivit med tusch: ”Min mage. Mitt val. Ert barn. Sverige bör tillåta surrogatmödraskap.”

Något sådant slagord finns inte. Det har aldrig skrivits på en banderoll, aldrig skrikits i en megafon. Kvinnor har aldrig demonstrerat för surrogatmödraskap, någonstans i världen. 


De som driver på för att legalisera surrogatmödraskap är inte kvinnor som kräver ”rätten” att få ge bort sina barn. Det är industrin och köparna. Surrogatmödraskap räddar inga kvinnoliv. Det har däremot krävt ett flertal kvinnoliv och gjort otaliga infertila.

Att använda kvinnorörelsens språk för att propagera för att utnyttja kvinnor är djupt manipulativt. Det hade varit ärligare att visa upp en rik 40-årig man med ett plakat där det står ”Ge mig era barn gratis!”

Texten i annonsen är dessutom skrämmande okunnig. Att Sverige tillsatt en offentlig utredning som föreslog ett totalt förbud mot surrogatmödraskap av många skäl, framför allt riskerna för kvinnor och barn, verkar Moderaterna inte känna till. Inte heller att det ”altruistiska” surrogatmödraskapet i praktiken inte existerar, utan innebär en svart handel utan garantier för mamman. 


När Moderaterna skriver ”Ett ansvarsfullt föräldraskap bygger på förmågan att ge barnet kärlek, trygghet och omsorg – oberoende av hur barnet blivit till” häpnar jag över naiviteten. Känner de inte till barnkonventionen? Barns rätt till sitt ursprung och sina föräldrar fastställs i flera artiklar, där det uttryckligen står att en separation endast ska ske i barnets intresse.

För övrigt har föräldrar i Sverige skyldigheter gentemot sina barn – vill Moderaterna avskaffa dem? Finns ingen eftertanke, ingen kunskap eller försiktighet inom partiet?


Ser de inte riskerna med en industri som inte ställer några frågor, som låter vem som helst oavsett ålder köpa hur många barn som helst? 

Att försöka stoppa denna växande människohandel borde ha högsta prioritet, oavsett partifärg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.