ÅSIKT

Om du tycker rap är trist – kolla här

3x3 kulturtips: Malin Krutmeijer, Jenny Högström och Claes Wahlin om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: YOUTUBE

INTELLIGENT FEELGOOD

TV-SERIE I The good fight (en spinoff på The good wife) får underbara Christine Baranski fullt spelrum i rollen som den progressiva stjärnjuristen Diane Lockhart, som inser att hon nog är redo att slåss på riktigt mot trumpifieringen av USA. Intelligent feelgood som vrider på saker som näthat, rasism, sexism med mera. Tre säsonger finns på HBO. (Malin Krutmeijer)

FÖRDJUPAR DEBATTEN

TIDSKRIFTSNUMMER Ord & bilds nya nummer om Europa behandlar enligt uppgift bland annat flyktinglägrens Grekland, franska populister och hur Francotiden fortfarande märks i spanska institutioner. Låter välgörande och fördjupande mitt i alla flaxiga EU-debatter. (Malin Krutmeijer)

LINDY INPÅ LIVET

FILM Den som sett Lindy Larsson på scen glömmer det inte – han är en sångare och skådespelare med stor utstrålning och känslighet. I Ida Persson Lännerbergs dokumentär Lindy the return of Little light, som visas på bio just nu, berättar han om att växa upp som resanderom i ett litet småländskt samhälle. Starkt och berörande. (Malin Krutmeijer)


INIFRÅN HÄKTET

RADIO ”Vissa dom måste röra elden för att veta att det bränns, andra behöver bara se en annan brinna för att veta att det bränns. Jag är den brinnande mannen.” Dessa rader säger en del om Rinkebyrapparen Yasin Byns syn på sin musik. Lyssna på Mats Nileskärs oupphörligt fascinerande intervju inifrån häktet. (Jenny Högström)

BLAC MONEY PÅ REPEAT

ALBUM I dag släpps 43va Heartless this friday, ett nytt mixtape av Memphisrapparen Demario DeWayne White, Jr, aka Moneybagg Yo. Häromdagen kom ett smakprov i form av bangern Blac Money, ett tungt samarbete med polaren Blac Youngsta som redan går på repeat. (Jenny Högström)


EN HYLLNING TILL SCARFACE

VIDEO Om du tycker rap är trist ska du kolla in Charlotterapparen DaBaby. I mars släpptes hans föredömligt korta album Baby on Baby med hypnotiskt loopade tvärflöjtslingor och skeva beats. Den spektakulära videon Pony anspelar på YeeHaw-rörelsen och Lil Nas X men är framför allt en surrealistisk hyllning till Scarface. (Jenny Högström)

GRAND OLD MAN

MUSIK Strax fyller han 92 år, vår äldste och kanske främste dirigent av klassisk musik från framför allt 1800-talet. På fredag och lördag dirigerar Herbert Blomstedt Radiosymfonikerna tillsammans med Radiokören i Berwaldhallen. Ljuder gör Kantat 51 av Bach och Symfoni nr 2 av Mendelssohn. (Claes Wahlin)

RUMÄNSKA MIRAKEL

FÖRFATTARBESÖK På tisdag (28 maj) gästar den rumänske författaren Mircea Cărtărescu Kulturhusets författarscen, utlokaliserad till Handelshögskolan i Stockholm. Hans senaste roman på svenska, Solenoid, har med rätta hyllats. Aris Fioretos intervjuar honom. (Claes Wahlin)

LJUVLIGA ESKAPISTER

DANS På måndag (27 maj) ger Kungliga operan en extrainsatt föreställning av Alexander Ekmans ljuvliga dansverk Eskapist. Ekmans koreografier, förutom alla finesser och kvickheter, fungerar lite som Jacques Tatis filmer: det händer saker på flera platser. Ögat har bara att tacka och ta emot. (Claes Wahlin)

ARTIKELN HANDLAR OM