Publicerad:

Ny aktör utmanar SF:s dominans i Sverige

Jon Asp om Nordisk film som satsar på nya biografer i Malmö och Uppsala

Av: Jon Asp

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Interiör från Filmstaden i Solna.
Foto: HENRY LUNDHOLM HELUN
Interiör från Filmstaden i Solna.

Biobesöken i Sverige ökar men knappast mångfalden på repertoaren eller antalet biografer. Häromveckan blev det känt att SF avvecklar sin verksamhet på Parkbiografen i Stockholm. Nu är Skandia på Drottninggatan SF:s enda singelbiograf i huvudstaden.

Bilden är tydlig. Sedan 2007, då den sista betydande konkurrenten Astoria cinemas gick i graven, har flera klassiska singlar lagts ned. Ensam på biotäppan tycks inga långsiktiga mål värda att värna.


När filmmakten står fortsatt handfallen över SF:s dominans syns ett par försök att öka biomångfalden. Folkets hus och parker utökar stadigt sin verksamhet runt om i landet. I augusti öppnar distributörerna Nonstop och Njutafilms tre salonger i nygamla Bio Capitol på St Eriksplan i Stockholm.

Nu meddelar Nordisk film – bioledande i Danmark och Norge – att företaget slår sig in på den svenska marknaden och utmanar det rådande biomonopolet. Först med multiplexsatsningar i Malmö och Uppsala, på sikt också planer för Stockholm och Göteborg.

Alla tillkommande initiativ är förstås välkomna, särskilt om de tas bortom SF. Dock är det lika viktigt att de nya biografägarna inte motarbetas av marknadsjätten. Storfilmer ska inte visas exklusivt på SF:s biografer och – än viktigare – de mindre distributörernas intåg på biomarknaden får inte medföra sämre spelmöjligheter för de egna filmerna på SF:s biografer.

Ökad konkurrens är bäst för alla parter som, om än bara en gnutta, vill värna filmens framtid.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN