ÅSIKT

Bli uppslukad av Dirty John

Hanna Olsson: Mordpodden är långt ifrån död

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Efter pratpoddarna kom krimpoddarna och sedan var fenomenet ett faktum. 

Amerikanska ”Serial” bevisade att poddformen var utmärkt för journalistik och svenska versioner som Aftonbladets ”Fallet” och SR:s ”Spår” var givna succéer. 

Sedan dess har allmänbildningspoddar, ämnespoddar och riktigt nördiga program följt efter.

Men det är alldeles för tidigt att utropa mordpoddens död. Jag trodde till exempel själv att jag hade tröttnat på kriminaltemat, tills jag ramlade över LA Times reportageserie ”Dirty John”.

Den handlar om Debra, en framgångsrik kvinna som alltid haft män som kastat sig efter henne (ibland bokstavligt talat) och som vid 59 års ålder trodde att kärlek nog var ett avslutat kapitel. Ändå registrerade hon sig på en dejtingsajt. De flesta var ointressanta, hade alldeles för lögnaktiga profilbilder och levde inte upp till bilden av den som hon skulle dela sin framgång med.

Men så fick hon korn på John. Stilig, lite sjavig, men läkare och otroligt uppmärksam och kärleksfull.

Ja, ni förstår ju själva vartåt det här barkar. Debras barn anar oråd, han är märklig, kontrollerande och allmänt skum.

Är han ens läkare? Varför är hans läkarrock alltid ren och varför går han runt i den hemma?

John, som senare ska visa sig kallats för Dirty John, är en sol-och-vårare. 

Om nu inte sol-och-vårare vore ett alldeles för smickrande namn för en sådan som John.

Det blir en totalt uppslukande sex avsnitt lång serie om … relationer. För det är ju det som får oss att fastna i krimhistorier. Det är inte de läskiga detaljerna, maffiakopplingarna och den stämningsfulla musiken. Det är det ambivalenta maktförhållandet mellan föräldrar och barn, längtan efter kärlek så stark att man så desperat vill tro att allt är på riktigt.

Precis som ”Serial” mest väckte tankar om hur mycket man egentligen minns av sin ungdom och om rasism och vänskapsband, väcker ”Dirty John” tankar om kvinnors utsatthet, slumpens kraft och vilka livsviktiga saker man lär sig av att se ”Walking dead”.

ARTIKELN HANDLAR OM