Kultur

Även Janouch har rätt till försörjning

Mattias Svensson: Hon förtjänar kritik – men sluta ring förlagen

Av: 

Mattias Svensson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Katerina Janouch, författare.
Katerina Janouch, författare.

KULTUR

Katerina Janouch förtjänar kritik för vad hon sagt i tjeckisk tv. Enligt den engelska översättning som gjorts av Jan Čulík pratar hon bland annat om ensamkommande som ”barn” inom citationstecken och spekulerar om att de är militärt utbildade, och bekräftar påståendet att det finns 55 ”muslimska områden” dit polisen inte vågar komma. Det är att rejält överdriva förvisso kända problem och opåkallat beskylla anhängare av en religion för brottslighet.

Janouch säger i rättvisans namn också att det mångkulturella samhället varit berikande för inskränkta svenskar och kritiserar den bristande jämställdheten mellan kvinnor och män i Tjeckien.

Responsen på detta har dock inte blivit ett vuxet samtal om Sverige som invandrarland och om vår politik verkligen borde vara avskräckande för ett land som Tjeckien, som knappt tagit emot några asylsökande.

Tvärtom har Janouch för sin del svaratHynek Pallas kritik i Dagens Nyheter med att spekulera i bakomliggande motiv hos skribenten, samt kräva att DN:s chefredaktör avgår.

Men att en tidning skriver kritiskt om vad man sagt är varken personförföljelser eller försök att tysta någon. Det är tvärtom att föra en samhällsdebatt – ja, även om man tycker att kritiken håller låg kvalitet.

Janouch har dock all rätt att ifrågasätta att journalister kontaktat förlagen där hon publicerat fackböcker, romaner och barnlitteratur, och ställt dem till svars för hennes åsikter om invandring. En bokhandel i Uppsala har rentav gått ut med att de tar bort hennes böcker.

Att kontakta uppdrags- och arbetsgivare till personer vars åsikter man ogillar är tyvärr en växande trend, som också underlättats av sociala medier. Det är en oroväckande utveckling som politiserar människors försörjning och privatliv. Förläggare och bokhandlare är förstås fria att inte sälja eller publicera vilka böcker de vill, men jag kan inte tänka mig något torftigare än en bokhandel som bara har böcker av författare jag håller med politiskt.

Vi måste hålla rent mot allt som stryker rasister medhårs! säger de som nu rensar böcker ur bokhyllorna. Det var vänstern som började! säger de som drevar mot att Malena Ernman läser nyårshälsningen och att Kakan Hermansson gör reklam för ett bilföretag.

Båda sidor tycks ha glömt att åsikter kan bemötas i sak, gärna i diskussion med den berörda personen. Och jag är inte intresserad av vem som började gå på arbets- och uppdragsgivare istället, utan av vem som slutar.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katerina Janouch

Hynek Pallas

Yttrandefrihet