Kultur

Han gjorde New York till en säkrare stad

Olle Wästberg minns den amerikanske krigshjälten, liberalen och brottsbekämparen Robert Morgenthau (1919–2019)

Av: 

Olle Wästberg, tidigare svensk generalkonsul i New York, styrelseledamot i Raoul Wallenberg Academy

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Robert Morgenthau, till höger, tillsammans med Olle Wästberg.
Robert Morgenthau, till höger, tillsammans med Olle Wästberg.

KULTUR

I söndags i New York dog Robert Morgenthau, tio dagar innan han skulle fyllt 100 år, intellektuellt klar in i det sista. Jag, som träffat honom många gånger, hade förberett ett gratulationsbrev som alltså inte blev aktuellt.

Morgenthau var legendarisk: Hjälte från Andra världskriget som under drygt 30 år innehade han den ledande juridiska posten i New York, District Attorney för Manhattan. Han avgick när han var 90 år och arbetade därefter som advokat och bidrog filantropiskt till Museum of Jewish Heritage, där han satt i styrelsen.


Han blev 1974 vald, som demokrat, till District Attorney. Sista valet han ställde upp, 2005, fick han 99 procent av rösterna. Men 2009 ville han inte kandidera på nytt eftersom han fyllt 90. Det ledde till viss irritation hos en del i det demokratiska partiet eftersom Morgenthau drog röster. Det säger något om den amerikanska synen på ålder inom politiken.

Han utsågs först av John F Kennedy till federal åklagare för södra New York, men sparkades senare av Richard Nixon. Sedan blev han folkvald District Attorney på Manhattan. Det är en post som inte har motsvarighet: En kombination av att vara åklagare, domare och lokal justitieminister.

Han personifierade under sina 30 år New Yorks rättsväsende och vann nio val. Han var en liberal som inriktade sig mot den traditionella brottsligheten, maffian och narkotikahandeln, men också mot finansiella manipulatorer, penningtvätt och skatteflykt.

Han var chef för över 500 jurister, hade en budget på närmare en miljard kr. Hans organisation var inblandad i 3,5 miljoner ärenden under de år han hade ansvar. Hans insatser var en viktig del i det som förvandlat New York från osäkerhet till en av världens säkraste storstäder.


Efter kriget gick han på Yale Law School och fick sedan anställning på en advokatfirma som drevs av tidigare försvarsministern Robert P. Patterson. Till hans uppgifter hörde att försvara amerikanska medborgare som utsattes för McCharthyismen, en förföljelse av personer som – oftast utan grund - påstods vara kommunister och ryska agenter,

Morgenthau var god vän med Robert Kennedy. 1962 kandiderade han till att slå ut republikanen Nelson A. Rockefeller som guvernör I New York. Det misslyckades dock.

Robert Morgenthaus far, Henry Morgenthau, var finansminister hos Franklin Roosevelt. Det var han som såg till att Raoul Wallenberg sändes till Budapest 1944 för att rädda judar undan Förintelsen. Det inspirerade Bob Morgenthau att engagerade sig för Raoul Wallenberg – ett av skälen för att vi fick med varandra att göra.


Dagen efter att Morgenthau gått bort hade New York Times en dryg helsida där man beskrev och hyllade honom. Där berättade man att han intervjuades av samma tidning 2009, när han avgått som District Attorney. Han berättade då om hur han ständigt hade i bakhuvudet det som hänt en natt 1944 när det militära skepp han varit på bombats av nazityska plan. 47 besättningsmän drunknade och Morgenthau simmade utan flytväst. Han gav löften till högre makter, medan han simmade. Han viktigaste löfte var att ”Jag ska göra något för andra nyttigt med mitt liv”. Otvivelaktigt var det ett löfte han höll. Hans 100 år blev en illustration till New Yorks framgångar.

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Andra världskriget

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Andra världskriget

Raoul Wallenberg

New York