Anna Andersson

Min entusiasm för ”Sommar” har falnat

Sommartablåns verkliga pärla är ett helt annat program

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På midsommardagen inleddes, som vanligt, ”Sommar”-säsongen i P1. Det hade som vanligt föregåtts av först stort hemlighetsmakeri och sen den stora presentationen av de 58 värdarna.

Det var den vanliga blandningen av kulturpersonligheter, sportstjärnor, sakkunniga och – min tråkigaste kategori – näringslivsmänniskor, och som vanligt så swischade det förbi en debatt om dålig representation.

Allt är som vanligt alltså. Men varför känner jag ingen entusiasm?

En orsak kan vara att Sveriges radio gör det åt mig. De liksom skriker hur OTROLIGT SPECIELLT ”Sommar” är. Och jodå, någon kommer även i år att berätta något djupt berörande, en del något oväntat – men ärligt talat, många glömmer man snabbt, fast de kanske spelar bra musik.

Men formatet är ju inte så speciellt längre. Som många konstaterat före mig finns de personliga berättelserna numera överallt. De svåra barndomarna, pannbenet bakom ett VM-guld, alla hinder man måste över för att bygga en koncern – de har berättat i en podd, skrivit en bok eller har instagrammat om saken. Det är en bra utveckling men det gör att ”Sommar” står ut mindre.

Medan Sveriges radio blåser på med hela orkestern runt ”Sommar” har de ett annat program som också engagerar lyssnare men på ett annat sätt: ”Allvarligt talat”.

Även där är det kända människor som pratar personligt men istället för att utgå från sig själva, utgår de från lyssnaren, via inskickade frågor. Folk har så bra frågor! Det, i kombination med de mycket skickligt utvalda programledarna – som alltså varierar men inte helt, några kommer igen – gör ”Allvarligt talat” till sommarens verkliga radiopärla.

Programmet har funnits av och till sedan 2009, då det var Kristina Lugn som höll i det. Två år senare var det guldduon Birgitta Stenberg och Märta Tikkanen, 2013 svarade PO Enquist bland annat på frågan ”Varför väljer man sina vänner och inte dem man älskar?”, 2017 Marianne Lindberg de Geer på ”Hur vet man att man är på väg att bli galen?” och David Lagercrantz på ”Hur är vår självbild utan en spegel?”.

Det är fortfarande en ära att få sommarprata men den verkliga upphöjelsen kommer när man får leda ”Allvarligt talat”.

Årets säsong inleds i dag, med Liv Strömquist och Bengt Ohlsson som värdar. Jag är oerhört förväntansfull.

<div data-tipser-pid="5e8dc5559f985e00015fb77d" data-tipser-view="compact"></div>

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.