Det är inte stabilt att lita på liberaler
Enna Gerin: Nyamko Sabuni har byggt hela sin politiska comeback på att närma sig SD
I höstas var jag med och skrev en stor analys av riksdagsvalet, När kapitalet vann valet (Katalys). Trots att regeringsbildningen drog ut på tiden kunde man enkelt konstatera att det inte fanns något stöd i riksdagen för en offensiv politik för välfärd och jämlikhet. Det privata näringslivets intressen var säkrade med en klar ekonomisk högermajoritet i riksdagen.
Jag ska erkänna att jag länge trodde att våra två liberala partier till slut skulle ge efter och släppa fram en högerregering med stöd av SD. Framförallt litade jag inte på Centern. Efter partiets nyliberala omvandling har man utmärkt sig som näringslivets politiska gren. I valet mellan att stoppa SD eller fullt ut främja arbetsgivarnas och näringslivets ekonomiska intressen var jag övertygad om att Annie Lööf skulle välja det senare.
Vad jag då inte insåg, var att de svenska liberalerna kunde få både och: Januariavtalet säkrade fortsatta privatiseringar, skattesänkningar och försämringar av arbetsrätten, samtidigt som SD:s inflytande stoppades.
Men regeringens taktiska högersamarbete är oerhört skört. Titta bara på vem Liberalerna valde som ny partiledare förra veckan: Nyamko Sabuni.
Under Jan Björklund var Liberalerna det enda borgerliga parti som tydligt lovade att inte släppa fram en regering som var beroende av SD:s ultranationalism. Men mindre än ett halvår efter att Januariavtalet ingåtts tar nu Sabuni över partiet. Hon försäkrade visserligen i sitt installationstal att avtalet ska hållas. Men hon har också byggt hela sin politiska comeback på att signalera att hon inte ser några problem med att ta stöd av SD i frågor där man tycker lika.
Framsidan på Katalys valanalys pryddes av en bild på Antonia Ax:son Johnson, en av Sveriges tyngsta kapitalister. Hon förklarade efter riksdagsvalet: ”Om man tittar på den praktiska politiken, på det som är viktigt för näringslivet: företagarpolitiken, skatterna och ekonomin, så ser jag inte att Sverigedemokraterna behöver vara ett stort problem för alliansen” (Dagens industri, 21 september 2018). Antonia har dessutom alltid varit folkpartist.
Moderaterna, Kristdemokraterna och nu även Liberalerna har anammat hennes filosofi. Stora delar av Centerpartiet hade gärna följt den linjen också. Stefan Löfvens stora strategiska projekt har varit att spräcka den liberala alliansen. Men till vilken nytta kan man börja undra. För att sitta med ett nyliberalt Januariavtal i knät medan borgerligheten omgrupperar sig?
Valet av Sabuni visar att det inte är stabilt att förlita sig på samarbeten med (ny)liberaler. Det enda som långsiktigt kan säkra en politik som ser om vanliga löntagares
intressen är en progressiv majoritet i riksdagen. Detta bör vara vänstersidans strategiska projekt framöver.