ÅSIKT

Grönländsk historia vinner nordiska priset

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Dansk författare med rötter i Norge som skriver om Grönland

Foto: Heiko Junge/TT
Nordist Kim Leine fick ta emot litteraturpriset för sin roman "Profeterna vid Evighetsfjorden".

Nordiska rådets priser är numera fem: barn- och ungdomsbok, film, musik, miljö respektive litteratur. Prissumman för vardera är 350 000 danska kronor och delades i går ut vid en gala på operan i Oslo. Danmark och ­Finland visade sig kamma hem samtliga priser, medan Sverige denna gång blev utan.

Filmpriset gick till Danmark, Thomas Vinterbergs Jagten, om en modern häxjakt. Finland tog hem barn- och ungdomspriset, Seita Vuorela och Jani Ikonens Karikko (Blindskär), en på symboler rik historia med ­mytologiska och folkloristiska klanger. Miljöpriset togs hem av Danmarks Selina Juul, en rörelse som vill få oss att sluta att slänga matrester.

Musikpriset är kanske det som måste uppfattas som mest slumpartat, en salig blandning av musikstilar, ensembler och solister. Pekka Kuusisto, experimenterande violinist, slog ut både The Knife och Theatre of Voices.

Litteraturpriset från 1962 är det äldsta och kanske det som, inte bara i kraft av att ha funnits sedan drygt ett halvsekel, ger störst avtryck. Det handlar ju om att ge uppmärksamhet åt en författare utanför det egna landet. Sverige lär dessutom vara det land som minst följer med sina grannländers litteratur. Så kanske kan då den ­redan till svenska översatta Profeterna vid Evighetsfjorden av dansken Kim Leine nå än fler läsare.

Det är en episk historia om en ­synnerligen äventyrlig grönlandsresa på 1700-talet. Aftonbladets Pia Bergström var förtjust.