Schibbyes insamling ska ge världskoll

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Utmanar tidningarna med läsarbetald journalistik

Vad vet du om den tyska sjukkassan eller den spanska folkrörelsen mot vräkningar?

Mycket litet antagligen. För att inte tala om Kongokriget, textilarbetarnas strejker i Filippinerna, eller vilka de huthier som nu tagit makten i Jemen egentligen är.

”Behovet av en kvalificerad utrikesjournalistik har aldrig varit större än nu. Samtidigt genomgår de svenska nyhetsredaktionerna det värsta stålbadet i modern tid”, skriver journalisten Martin Schibbye, som nu lanserar en ny oberoende sajt för utrikesjournalistik.

Det är lätt att hålla med. Ju mer integrerad världen blir, ju färre utrikesreportrar. När koncernerna också kommit på att de kan trycka samma texter i flera tidningar - i skrivande stund samordnas utrikesbevakningen i Dagens Nyheter och Sydsvenskan - krymper antalet perspektiv ytterligare.

Men om tidningarna snålar, får läsarna ta över. Det är tanken bakom Schibbyes Blank Spot Project, som med grävjournalistik, reportage och en kontinuerlig nyhetsförmedling ska berätta om världens vita fläckar.

Det finns föregångare. Som när den bloggande journalisten Chris Allbrittons läsare 2003 skramlade ihop 15 000 dollar och skickade honom att bevaka Irakkriget på plats.

Om Sverige är moget för läsarbetald journalistik prövas nu. Sedan några veckor pågår en crowdfunding-kampanj för att samla pengar till projektet. Tanken är att till en början dra in en miljon. Med åtta dagar kvar av insamlingen är man nästan halvvägs.

Aftonbladet Kultur pytsar in 1 000 kronor. Och håller tummarna för att en annan utrikesjournalistisk ska bli möjlig.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.