Kuhnkes obildade kollega i blåsväder

Av: Johanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Erkänner ogenerat: Har inte läst Nobelpristagaren

Fleur Pellerin, frankrikes kulturminister. Foto: AP
Fleur Pellerin, frankrikes kulturminister. Foto: AP

En kulturministerskandal har blossat upp i Frankrike. Men till skillnad från Alice Bah Kuhnkes strategi att avfärda varannan fråga i P1 häromdagen som ”hypotetisk”, har hennes franska kollega trampat i klaveret av motsatta skäl.

Som gäst i tv-programmet Le Supplément på söndagen fick Fleur Pellerin frågan vilket av Nobelpristagaren Patrick Modianos verk hon tycker bäst om och svarade: ”Jag erkänner utan att skämmas att jag inte har läst något av honom”.

Programledaren, smått chockad av det ärliga svaret, utbrast: ”Men det är ju ett problem!”

Innan kvällen var över hade Pellerin rullats i tjära och fjädrar. Franska Huffington Post menade att kulturnationen var på väg mot barbari och uppmanade Pellerin att lämna sin post för att läsa ikapp Modiano.

Lika indignerade var många över Pellerins ogenerade sätt att erkänna dem. I landet där det viktigaste för den med sociala ambitioner är att ha en god bildning, är det näst viktigaste att låta påskina att man har det.

På måndagseftermiddagen började vinden vända. Skribenter på Le Point och Le Nouvel Observateur konstaterade att i jämförelse med förre budgetministerns hemliga bankkonton i Schweiz och det faktum att över 60 parlamentsledamöter misstänks för skattebrott, var kultur­ministerns ärlighet ganska uppfriskande.

Vad Modiano själv tycker om saken är ännu höljt i dunkel. Hans senaste bok har just tryckts i nyupplaga och är god tvåa på försäljningslistan, efter Valerie Trierweilers kiss and tell-berättelse om Frankrikes president François Hollande.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.