Kultur

SR sviker älskarna av nattmusik

Av: 

Magnus Ringgren

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Konstmusiken får mindre utrymme

Sveriges Radio P1 har äntligen börjat sända på natten. Man fyller tiden mellan halv två och halv sex med gamla och inte fullt så gamla repriser. Många är värda att höras igen även om man nyss hört programmen på dagtid. Vargtimmen blir lite mindre rovdjur på det sättet.

Men visst kostar det lite pengar att sända på natten.

– Nu visar det sig att man tagit resurser från den redan utfattiga musikkanalen P2. Presentationerna i Notturno, nattradion som produceras av BBC för det europeiska public service-samarbetet EBU, har försvunnit. Man får läsa på nätet, något som kräver mer energi än vad många klarar av så där dags. Dessutom tycks det som om live-inspelade konserter får mindre tid på kvällarna. För dyra kanske.

Om detta finns förstås inga skrytsamma pressmeddelanden på SR:s hemsida.

P2 drar mångfaldiga konserthus varje dag och varje natt. Men vad man lyssnar till ska tydligen vara svårt att ta reda på. Marksänd musikradio tar alltmer smak av lättproducerad nätradio utan kunnigt prat. Och de presentationer som finns kvar tycks bli kortare och kortare.

Allt jag kan om konstmusik har jag lärt mig av P2. Den lyssnare som upptäcker kanalen i dag får alldeles för mycket ospecificerad trevlighet och underhållning, foder utan svårtuggade nötter.

När cd-skivorna och deras ynkliga men innehållsrika små häften är på väg ut finns snart ingen lättillgänglig kunskapskälla kvar för den vanliga lyssnaren om konstmusik. Försök att få veta nåt om det du streamar på Spotify! Det går inte.

Utan kunskap ingen kvalificerad konst. Jag anser att Sveriges Radio har börjat svika sitt pedagogiska ansvar på det här området. Man behandlar konstnärliga genrer som radioteater (numera sorterar den förbluffande nog under nåt slags samhällsredaktion) och andra gestaltande radioegna former alltmer förstrött. Den nyskapande webkanalen SRC är nerlagd, utan begravning.

Journalistik i all ära, men den är inte det enda sätt vi har att handskas med världen.

En del meningslöst flams i P3 kunde ha rykt stället för presentationerna i Notturno.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!