Kultur

Bra frågor om jakten på somaliska sjörövare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

UTSTÄLLNING På Sjöhistoriska museet i Stockholm visas utställningen Vem är pirat? (till och med maj 2011) där man kan lära sig mer om medeltidens gotländska Vitaliebröder och titta på en äkta Jolly Roger från 1700-talet.

Men det är de nutida sjörövarna som får mest utrymme. Bland annat beskrivs hur piratgängen i Somalia uppstod genom att fattiga fiskare tvingades ta till vapen för att försvara sig mot rovfiskande båtar från länder som Spanien och Grekland.

I år har 152 svenska soldater deltagit i European Union Naval Force som patrullerar Adenviken utanför Somalias kust. I april 2010 skickar vi dit en ny omgång soldater. Då är det också Sveriges tur att leda EU-styrkan.

I utställningshallen visas propagandafilmer från den svenska krigsmakt som i orwellsk nyspråksanda kallar sig Försvaret. Filmens budskap, om hur tappra svenska soldater osjälviskt drar ut i krig för att hjälpa den somaliska civilbefolkningen, står i skarp kontrast mot Sjöhistoriskas förvånansvärt klarsynta utställningsskyltar. En av dem konstaterar: ”De marina styrkorna från EU bekämpar pirater, men ingriper inte mot de egna ländernas rovfiskande trålare.”

Så vem är det egentligen som är pirat? Utställningen ger inga entydiga svar, men den väcker många intressanta frågor. Frågor som det kan vara hög tid att börja diskutera i Sverige.

Kalle Holmqvist

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!