Sveriges 100 mest maktlösa

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fokus, Resumé, DN, Göteborgs-Posten. Alla gör det. Publicerar listor över vem som har mest makt i Sverige. Men vem har egentligen minst makt? Aftonbladet Kultur har hela listan, sammanställd av Martin Aagård

1 Svensken som kidnappats av Al Qaida

I november kidnappades en 36-årig svensk i Timbuktu, Mali av en Al Qaida-grupp som hotar att mörda honom. Ett oerhört känsligt fall.

2 Trivselvärdarna

I Stockholm har FAS 3-arbetarna självlysande västar med texten ”Stockholmsvärd” så alla ska kunna se dem tydligt. Vägrar de ta på sig västen blir de av med sitt ekonomiska understöd. Tvingades bland annat plocka skräp inför prinsessbröllopet.

3 Katrin Zytomierskas barnflicka

Kom från polska landsbygden och fick jobb hos östermalmsbon Zytomierska. När hon försvann under en resa i USA undrade inte Zytomierska vad som hänt utan hånade och efterlyste henne med en ”Dead or alive”-affisch på Café Operas blogg Finest.se.

Ganna Chyzevska. 91. Foto: Scanpix
Ganna Chyzevska. 91. Foto: Scanpix

4 Ganna Chyzevska, 91

Den forna krigshjälten hade inte en chans i striden mot Migrationsverket. Trots sin svåra demens skulle hon utvisas till ett land där hon saknade anhöriga och försörjning. Europadomstolen sköt upp hennes utvisning temporärt.

5 Michael Anefur, regeringens hemlöshetssamordnare

Snäll kristdemokrat som ska städa upp den ökande hemlöshet regeringens bostadspolitik skapat. Satt nyligen i SVT:s morgonsoffa, med förtvivlad uppsyn och föreslog att Stockholm stad kanske kan köpa tillbaka bostadsrätter de nyligen sålt ut.

6 Caremas anställda

Tvingades år ut och år in titta på när ägarna pressade och pressade vinstkraven. Kostnaden per vårddygn skulle halveras. Till slut briserade skandalen.

7 Nyamko Sabuni

Den 1 januari 2011 blev minister Sabuni av med sitt departement . Dessutom erkänner hon inte strukturellt förtryck av kön och kallar sig inte feminist. Men skam den jämställdhetsminister som ger sig.

8 Marianne Ersson

Flyglottan Ersson utpekades som Stasi-agent av forskaren Birgitta Almgren och Expressen. Men det visade sig att det inte finns några såna uppgifter i Stasis arkiv. Hon har ändå haft svårt att rentvå sig.

9 Gävlebon i Bagdad

I oktober utvisade Gävlepolisen en 53-årig man från Iran till Irak av misstag. Han sitter nu häktad i Bagdad, lider av diabetes och riskerar 15 år i fängelse. Polisen har inte gjort något för att rätta till sitt misstag.

10 Familjen Arustmjan/Danielian

Efter 11 år i Sverige väcktes trebarnsfamiljen på luciamorgonen och utvisades till Armenien där de nu bor i ett skjul. ”Det var inte mycket jul här”, sa 15-årige Daniel. Yngst är Valerik, 13.

11 Eleverna på Rosengårdsskolan

Vad de än gör så hamnar de alltid i topp på listor över Sveriges sämsta skolor när det gäller betyg och nationella prov. 66,5 procent av dem lever under fattigdomsgränsen, enligt Rädda barnen.

12 Ulf Adelsohn

Som SJ:s styrelseordförande kunde han inte göra ett skit åt förseningarna eftersom han det inte fanns några pengar. Vilket han sa högt. Då fick han sparken av regeringen. Nu skriver han krönikor i Östermalmsnytt.

Lovades guld och gröna skogar. Men det blev mest grön skog. Foto: SCANPIX
Lovades guld och gröna skogar. Men det blev mest grön skog. Foto: SCANPIX

13 De thailändska bärplockarna

I år ska alla utländska bärplockare ha garantilön eftersom de lurats så många år tidigare. Men många förhandlar bort den med hemliga kontrakt redan innan de kommer till Sverige. I fjol höll 210 av dem på att frysa ihjäl i Stadsparken i Luleå. De togs om hand av frivilliga.

14 De vietnamesiska bärplockarna

I fjol gav sig 170 vietnamesiska bärplockare som inte fått lön ut på en tre mil lång protestmarsch i gassande värme, släpandes på resväskor bärandes skyltar med texten ”SOS” och ”Help”. Lönerna var borta. Lurade igen.

15 Nizar Khalayli

I gryningen i oktober 2010 tvingades Nizar naken ner på knä framför sina barn av poliser i gasmasker. Han slängdes i arresten misstänkt för terroristbrott. Men Göteborgspolisen hade tagit fel person. Han har ännu inte fått någon ursäkt eller kompensation.

16 Alexander Bard

Vad hände med den ständige paneldeltagaren, debattören och provokatören Bard? På Ellegalan kom han i sällskap med en kvinna i niqab. Nu blev ni provocerade, va? Nä.

17 Slussenkramarna

De förlorade matchen om Slussen i Stockholm och bevisade att det inte tjänar något till att kämpa mot en stad som redan bestämt sig.

18 Kat-tuggarna

I fjol beslagtogs tio ton kat i Sverige. En dyr drog som passiviserar hundratals somaliska män. Men så länge problemen inte drabbar etniska svenskar kommer inget att göras för att rädda dem.

19 Moderaternas riksdagsgrupp

I sin uppgörelse med Fredrik Reinfeldt i boken Knapptryckarkompaniet berättar Ann Marie Pålsson hur moderaternas riksdagsgrupp avlövats allt inflytande av regeringen.

20 Barnen i Landskrona

Trots regeringens nollvision för barnvräkningar vräktes 663 barn under 2011, avslöjar Hem och Hyra. Det är en ökning med 5 procent. Flest vräktes i Landskrona. Barnen får inte rösta.

21 Jens Odlander

Sveriges ambassadör i Etiopien har enligt sig själv jobbat ”oförtrutet” med Martin Schibbyes och Johan Perssons frigivning. De sitter fortfarande i fängelse.

22 Christian Engström

Piratpartisten som kom in i EU-parlamentet har enligt egen uppgift lyckats förhindra att folk blir avstängda från internet. Han kunde lika gärna ha sugits upp av ett svart FRA-hål.

23 Bankkunderna

”Byt bank” är standardsvaret när kunderna är missnöjda. Trots noll kronor i ränta ligger det miljarder på svenskarnas lönekonton. Kontoinnehavarna saknar kunskaper om hur pengar förvaltas och bankerna gör miljardvinster.

24 Occupy Stockholm

Tältlägret utanför Riksbanken hade kanske de bästa intentioner. Men ingen såg dem. Ingen förstod dem. Inget hände. Nu ockuperar de bara på tisdagar och lördagar.

25 Sverigedemokraternas lokalpolitiker

Tvingas skriva på sekretessavtal av partisekreteraren. I januari läckte en lista ut där partitoppen betygsatte sina partidistrikt med ord som miserabelt och katastrof. Ytterligare ett bevis på hur toppstyrt partiet är.

Victor Muller trodde på Saab. Det gjorde inte regeringen. Foto: SCANPIX
Victor Muller trodde på Saab. Det gjorde inte regeringen. Foto: SCANPIX

26 Victor Muller

Han kämpade. Och kämpade. Och kämpade. Men han hade inget att sätta emot regeringens totala ointresse för att rädda jobben i Trollhättan.

27 De prostituerade på Mäster Samuelsgatan

94 procent av alla prostituerade vill sluta, men kan inte. Idag har sexhandeln flyttat då många av dem fruktar ökande våld. Mäster Samuelsgatan upplevs som säkrare än Malmskillnadsgatan, enligt Stockholmspolisen.

28 Tiggarna, dragspelarna och diskarna

Enligt nya siffror är de vanligaste offren för trafficking i Sverige människor som slavarbetar, tigger eller tvingas till brott, främst stölder. De är helt utlämnade till sina kidnappare.

29 Erik Videgård

Stjärnkrögaren fick cancer i halsen, men noll kronor i ersättning från Försäkringskassan och tvingades be sina föräldrar om pengar. ”Så här ska det fan inte vara”, sa han uppgivet till Aftonbladet.

30 Ilias, 26 och Mohamoud, 22

Dömdes till fyra års fängelse för stämpling till terrorbrott av Göteborgs tingsrätt. Deras brott? Att ha fantiserat om terrorattacker. Konkreta planer fanns aldrig. ”Justitiemord” löd Jan Guillous dom över domen.

31 Reklambyrån Studio Total

Ja, vi fattar nu. Ni luras. Men ju mer ni luras desto mindre vill vi köpa det ni säljer.

Sven-Otto Littorin. Föll tungt från posten som arbetsmarknadsminister. Foto:  SCANPIX
Sven-Otto Littorin. Föll tungt från posten som arbetsmarknadsminister. Foto: SCANPIX

32 Sven-Otto Littorin

Från arbetsmarknadsminister till gäststudent på 10 minuter. Fallet var högt. Till och med minnet av honom utraderades av Reinfeldt.

33 Volvo lastvagnars chaufförer

Får löner på 5 000 kr i månaden via bulgariska företag, bor i ett kontor på ett industriområde, är oförsäkrade och tja … helt blåsta på svensk arbetsrätt, kort och gott.

34 Britt-Inger Fröberg, kommunalråd i Surahammar

Sveriges fattigaste kommun med en genomsnittlig förmögenhet på 1 552 kr. Surahammar är svårt skuldsatt, tvingas låna för att bygga ny skola och ska samtidigt spara 20 miljoner. På tre år har antalet socialbidragstagare fördubblats.

35 De lettiska byggarbetarna

Sverige, Storbritannien, Finland och Italien har störst problem med slavarbete i Europa. Letterna som anställdes av Renovatis AB lovades 54 kr i timmen, fick 27, jobbade 12 timmar om dygnet sju dagar i veckan och tiggde pengar av grannarna till mat.

36 Snickarna

Plötsligt hatar alla hantverkare. Så till den grad att det har blivit underhållning i TV3:s Byggfällan, TV4:s Fuskbyggarna och på sajter som nitaenhantverkare.se. Om du fälls av Martin Timell finns ingen instans att överklaga till. TV5?

37 True Talent-juryn

Säg en artist som varit med i True Talent. Fort!

38 De papperslösa

De får sjukvård av frivilliga läkare. Utbildning av hjälpsamma lärare. Svartjobb i restaurangbranschen. Bostad i fjärde hand. Men kan de ställa krav på någonting? På Hisingen i Göteborg är de inte välkomna till skolan längre.

39 Lars Adaktusson

Vill ständigt vara i hetluften och har på sistone försökt frita Dawit Isaak och kandidera som partiledare för Kristdemokraterna. Men framgångarna uteblev. Har i alla fall lyckas bli krönikör på tidningen Dagen.

40 Pensionsspararna

45 procent av alla yrkesarbetande tror att de kommer att ha lika mycket pengar när de är pensionärer. 40 procent har ingen aning om var deras pengar är placerade. Lycka till.

41 Arbetssökarna på Clarion

Hotellkedjan anordnar talangjakter där folk får söka jobb framför en ”Idoljury” som röstar bort de sökande en efter en. Diska! Bädda! Dansa för oss!

42 Säkerhetsvakterna

Ingen gillar säkerhetsvakter. Alla vet att de inte är riktiga poliser och de blir beskjutna och misshandlade. Inte ens deras äkta makar gillar dem. Säkerhetsvakterna har landets högsta skilsmässofrekvens.

43 SVT:s hallåor

År ut och år in har de varit glada och trevliga och påannonserat varenda deprimerande tråkig ny dramaserie som gjorts i SVT. Och vad är tacken? Allihop fick sparken.

44 Bananskalarna

Svenska gästarbetare i Norge utnyttjas grovt av norska bemanningsföretag. De får inget betalt mellan anställningarna och är i det närmaste daglönare.

45 Poliserna i Malmö

Sämst i Sverige på att klara upp brott.  Malmöregionen är större än Stockholm, men först efter de brutala morden har de fått resurser som kan motsvara stadens behov.

46 Telefonförsäljarna

Du vet att de jobbar på provision, va? Be dem dra åt Tele2-skogen så fort du kan. Varje minut de pratar i onödan är obetald arbetstid.

47 Arbetsförmedlarna

Det finns inga jobb att förmedla och var fjärde arbetsförmedlare utsätts för hot eller våld i jobbet. I snitt 20 fall i veckan.

48 Nämndemännen

Deras domar har alltid överklagats. Alla jurister tycker de är töntar. Och nu pågår en kampanj för att få bort dem helt.

49 ”Killarna i Play”

Ruben Östlunds film handlar inte bara om två killar som frivilligt låter sig rånas. i den långa debatten har ingen nämnt deras namn trots att de uppenbarligen gör en hygglig skådespelarinsats.

50 Häktesvakterna

Trasiga överfallslarm, bristande rutiner, ensamarbete, chefer som ljuger om säkerheten. Efter mordet på 25-åriga Karen Gebreab utredde kriminalvården själva om deras rutiner brustit. Svaret blev nej.

51 Datainspektionen

Vårdpersonal hängs ut på nätet, nakenbilder på ex läggs ut på nätet, brottsoffer, brottslingar, poliser och cyklister i Jönköping hängs ut på nätet. ”Vi står maktlösa”, skrev DI:s generaldirektör Göran Gräslund häromåret.

52 Fortums elkunder

I Västra Svealand betalar de 4 000 mer om året än kunderna i Luleå. Men det kan de inte göra något åt om de inte bygger sina egna el-ledningar.

53 Miljöpartiets väljare

De röstade mot utvisningar till Irak. Men partiet gjorde upp med alliansen om flyktingpolitiken i alla fall.

54 Handelns utredningsinstitut

Ärligt talat. ”Årets julklapp”. Har det någonsin slagit in?

Viggo Kavling.
Viggo Kavling.

55 Viggo Cavling

Resumés chefredaktör drog sig aldrig för att kritisera sina ägare Bonniers. Som tack fick han någon sorts inre tjänst i koncernen.

56 Brottsoffren

Våldsbrott, cykelstölder och ficktjuveri ökade i fjol för första gången på 10 år. Inte ens 3 av 100 stölder klaras upp. Störst risk att utsättas för brott löper personer födda utomlands.

57 Kvinnorna med PIP-bröst

Nyligen avslöjades att bröstimplantaten är giftiga och troligen cancerfrankallande. Tillverkaren har redan gått i konkurs och många har inte råd att ta bort dem eller känner till att de har dem i kroppen.

58 Fosterhemsbarnen som inte stod på gästlistan

De vanvårdade fosterhemsbarnen upprättades med en ceremoni i Stadshuset i Stockholm i fjol. Men alla som ville fick inte komma. Inte ens det var de värda.

59 Niklas Wahllöf

Dagens Nyheters tv-kritiker har länge bekämpat all form av underhållning i svensk tv. Ändå bara fortsätter den. År efter år efter år.

60 Spammarna

Ingen, förutom kompletta nötter, svarar längre på spam. Ändå fortsätter spammarna att spamma, med risk för musarm som följd. ”Förr fick jag fler napp”, beklagade sig en 29-årig nätbedragare nyligen inför rätten.

61 Sydsvenska Dagbladets styrelse

Förre vd:n Johan Ståhl fick större bonus ju sämre tidningen gick. Samtidigt sparkade tidningen 80 journalister.

62 Köttfri måndag-rörelsen

Visst lyckade de få Paul McCartney att skriva en låt om varför man inte ska äta kött på måndagar, men … köttkonsumtionen ökar faktiskt. Hela veckan lång.

63 Aktieägarna i HQ Bank

Fördes långt bakom ljuset av en bankledning som tog osannolika risker. Nu har förre vd:n Mikael König delgetts misstankar om svindleri och trolöshet mot huvudman.

64 Krögarna

De fick en marginell momssänkning som pressar dem att sänka priserna. De hotas av krogmaffian och restaurangbesöken minskar. Men de kan ju alltid spotta i råbiffen.

65 Magnus Jensner

Sa upp sig som chef för Moderna museet Malmö eftersom han inte hade något att säga till om. Ersattes med ny chef direkt från Stockholm.

66 Solna Stads fullmäktige

När jättefotbollsarenan i Solna skulle byggas rundades fullmäktige av ett litet gäng med stadsdirektör Sune Reinhold i spetsen. Nu står han och fem andra åtalade för mutbrott.

67 Ajour

Journalistikens framtid. Crowdsourcing. Transparens. Det var mycket stora ord innan Emanuel Karlsten och hans kompisar drog igång vad som visade sig vara ännu en blogg.

68 Maths O Sundqvist

Miljardär på lånade pengar som drog med sig Carnegie i fallet. Styrde och ställde med Östersunds infrastruktur innan bubblan sprack. I dag sjunger han på hembygdsgården.

69 Skolbibliotekarierna

Var fjärde friskola saknar skolbibliotek, trots att det är ett krav sedan i somras. Skolorna trixar och fixar hårt för att slippa bibliotekarierna.

70 Rohypnol-knaprande låginkomsttagare

Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende får sällan träffa politiker. Men i höstas kom till slut Isabella Jernbeck från socialutskottet. ”Det finns inga fattiga människor i Sverige, tycker jag" avslutade Jernbeck mötet.

71 Linn Ohlsson

Har jobbat i 10 år på Sveriges Radio utan att få en fast anställning. När hon skulle intervjuas om sin hopplösa situation, stoppades inslaget av kanalchefen.

Den sjuklige tv-eken fälldes trots kramarnas protester. Foto AFTONBLADET
Den sjuklige tv-eken fälldes trots kramarnas protester. Foto AFTONBLADET

72 Tv-ekens vänner

Tv-eken var sjuk och skulle huggas ner. Den blev inte friskare av att kramas av Östermalmsvänstern.

73 Ship to Gaza

Trots nio dödade aktivister och upprepade försök att skapa en vattenväg till Gaza har resultatet varit magert.

74 Karin Wanngård

Här snackar vi opposition. Stockholms oppositionsborgarråd har inte fattat många beslut sen tillträdet.

75 Poliser i fängelse

En ny rapport visar att före detta poliser som hamnar i fängelse nästan per automatik utsätts för våld.

76 Alla som är med i en bok

Hämndböckerna blir bara fler. Men ännu finns ingen juridisk ordning för vem som ska stå till svars för ogrundade påhopp. Nu finns ett förslag att förläggarna ska ses som ansvariga utgivare.

77 De afghanska barnen

Antalet skyddssökande afghaner i Sverige har ökat med 72 procent. Det är den grupp som har flest ensamkommande barn.

78 Röda sten-männen

Enligt säkra källor till Expressen hade de fyra kopplingar till al- Qaida när de greps under Göteborgsbiennalen. Magnus Ranstorp menade att det fanns en koppling till 11-september-attackerna. Alla är nu frigivna.

79 Carl Bildt

En av de bästa utrikeskommentatorerna Sverige någonsin haft. Vi längtar tills han slutar som minister och får en egen tidningskolumn där han fullt ut kan utnyttja sin observatörsstatus i utrikespolitiken.

80 Installatörer hos underentreprenörer

13 av de 21 som dog i byggolyckor 2010-2011 jobbade hos underentreprenörer enligt tidningen Byggnadsarbetaren. Många leverantörer gör arbetsplatsen splittrad och ingen håller i säkerheten.

81 Euro-förespråkarna på Expressens ledarredaktion

”Euro - ja tack!”. Expressens ledarsida har länge velat tillhöra ”Europas kärna”. De har lite uppförsbacke för tillfället.

82 Newsmill-skribenterna

Aftonbladet debatt? DN debatt? SvD eller Expressen? När alla tackat nej dumpar pr-människorna sina artiklar på Newsmill. Där kommer de alltid in.

83  50-talisterna på regeringskansliet

Trots att regeringen säger att de ska följa arbetsmarknadens regler sparkade man bara äldre medarbetare när de själva skulle spara.

84 Svensk-koreanska föreningen

Arbetar oförtrutet vidare med att stärka vänskapsbanden mellan de svenska och nordkoreanska folken.

85 Öldrickaren i Timrå

Slängde sin burk på marken och dömdes till 800 kronor i böter enligt den nya nedskräpningslag som infördes den 10 juli. Han hade inte en aning om att det införts en nedskräpningslag den 10 juli. Ingen annan heller.

86 Trummisarna

Sami, som samlar in upphovsrättspengar till svenska musiker ruinerades av sin förre vd och många svenska trummisar förlorade sin pension.

87 Glada Hudikteatern

De jobbar stenhårt i tv, i film och på scenen. Men pengarna som rullar in har grundaren Pär Johansson tagit hand om.

88 Ikeas formgivare

Den som ritat en Ikea-möbel får inga royalties. Däremot får Ingvar Kamprad tre procent på varje pall, gaffel och servett som säljs. Rättvist.

89 Plåster-rökarna

Det har blivit allt vanligare att suga på, röka och injicera saft från plåster som innehåller fentanyl  vilket är betydligt billigare än heroin. Det är ett fullkomligt livsfarligt missbruk. Särskilt i kombination med alkohol.

90 Tomas Lundqvist

Hemlöse Tomas  skulle få nya tänder av folktandvården i Malmö. Men det nystartade tand-projektet avbröts precis när hans gamla dragits ut. Uppdrag granskning fick rycka in och ge Tomas nya gaddar.

91 Jan Håfström

Nyligen öppnade en Håfström-utställning på Bohusläns museum. Men konstnären var inte ens bjuden. Egentligen inte så förvånande. Svenska konstnärer får knappt betalt när deras verk visas.

92 Sömmerskorna

Tjänar sämst i Sverige av de som har vita inkomster. Medelinkomsten är 18 300 i månaden. Köksbiträden ligger strax över.

93 Nattarbetarna

Är oftare överviktiga, har sämre hälsa och riskerar att få diabetes. Om du jobbat över 20 år är riskökningen 58 procent.

94 Haparandaborna

Haparanda har lägst valdeltagande i landet, endast 71 procent. Arbetslösheten är hög, mårdhundar invaderar kommunen och hälften av medborgarna är missnöjda. Men de kan betala med euro i de flesta butiker.

95 Spelmissbrukarna i Norrköping

Spelberoendes förening i Norrköping tvingades lägga ner efter att alla pengar och inventarier förskingrats. Spelmissbruket ökar i Sverige samtidigt som Alliansen vill göra spel mer tillgängligt. Stödformerna är mycket få.

96 Axess-tv

Har i ett halv decennium försökt främja ”det goda samtalet” genom att sända svartvita dokumentärer om Churchill. Resultatet? Tja … Mammor & minimodeller startade nyligen på TV3.

97 Piteå IF:s damfotbollslag

Fotbollsförbundet ställer helt orimliga krav på svenska fotbollsarenor från och med 2014. 600 sittplatser under tak kräver de av Pite IF som knappast kommer ha råd att bygga om. De är inte ensamma.

98 David Karlsson

Leder elitseriens skytteliga men petas ur bandy-VM-truppen. Hur bra måste en bandyspelare vara egentligen?

99 Hammarbypojkarna födda 2006

Hammarby fotboll tar ut elitlag redan från sex års ålder. ”Vem tror att outbildade föräldrar kan träna upp våra nästa landslagsspelare?” sa talangchefen Johan Lager till Fria tidningen.

100 Erik Walfridsson, kommentarstroll

Gick i höstas ut och berättade i flera tidningar att han var en näthatare och gjorde sig därmed till den ende kände representanten för rikets mest avskydda medborgare.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.