Kultur

Våldet mot Occupy är chockerande nog

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ockupation Polisingripande under en ”Occupy Wall Street”-demonstration i New York den 3 november.

Foto: BEBETO MATTHEWS

Demonstrant på New Yorks gator.

Foto: Foto: AP

KULTUR

Med flera tillslag på samma vecka, ofta på natten och med sanitära olägenheter som förevändning, slogs delar av Occupy Wall Street-rörelsen ut med brutalt polisvåld för två veckor sedan. Det såg onekligen ut som en samordnad aktion.

Sådant är förstås rena mumman för den som vill ser eliternas grabbnävar bakom batongerna. Och under rubriken ”Den chockerande sanningen om tillslaget mot Occupy” (Guardian 25 november) drämmer den amerikanska författaren Naomi Wolf till med en härlig konspirationsteori. Federala myndigheter som FBI och Homeland Security iscensatte angreppet. Motivet skulle vara att Occupy var ett direkt hot mot kongressledamöternas privata pengar, genom att man vill stänga ett kryphål i lagen som tillåter dem att lagstifta om företag de själva äger.

I USA, där polisärenden sköts lokalt och en nationellt dirigerad polisinsats betraktas som diktaturfasoner, vore detta något oerhört. En ”chockerande sanning”, som Wolf alltså vill avslöja.

Att borgmästare i de olika städerna haft kontakt med varandra och tagit råd av FBI verkar klart. Men inget tyder på att federala myndigheter gett order eller att kongressen skulle haft med saken att göra.

En något mindre chockerande sanning, alltså. Som om det inte räckte med hur man pepparsprejat fredliga sittdemonstranter, slagit folk blodiga och kört bort journalister.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!