Gardell stjäl podd-showen

Sandra Wejbro har lyssnat på storsatsningen ”Mark & Jonas”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Filip & Fredrik, Alex & Sigge, Skäringer & Mannheimer och nu Mark & Jonas. Största nyheten i Podd-Sverige är att bokförlaget Norstedts tagit ett kliv in på marknaden med en på förhand given succé – skönt snack mellan gifta powerparet Jonas Gardell och Mark Levengood.

Alex Schulman var snabb med att totalsåga första avsnittet i sin podd (”det är som tortyr”) medan Expressen hade en snällare recension (”stor underhållning”). Hur provocerad eller road man blir hänger troligtvis på hur stort Jonas Gardell-fan man är.

För podden är väldigt mycket Gardell. Han snackar mest, spelar upp klipp ur gamla shower, pratar om sina böcker och insatsen i Melodifestivalen. ”Självgodhet är också en godhet”, säger han självironiskt. Insikten är avväpnande, men räcker knappast som brasklapp.

Den som söker ett samtal finner en reklamkanal. För Gardells shower och böcker, för en släktforskningssajt (Mark har fått ett test på posten) och behjärtansvärda Spes, ett riksförbund vars suicidprevention och efterlevandestöd Gardell håller ett fint brandtal för. 

Möjligtvis är detta en barnsjukdom. Med några avsnitts erfarenhet och tydligt redaktörskap har ”Mark & Jonas” potential att bli ny måstelyssning. Humorn finns där och när duon faktiskt pratar med varandra tänder podden till.

En av succéfaktorerna för Mia Skäringer och Anna Mannheimer är att de lärt känna varandra under poddens gång och hittat ett samspel och en vänskap som känns genuin. Mark & Jonas har varit ett par i över 30 år men har, med undantag för Melodifestivalen 2003, inte jobbat ihop. Att framträda på scen inför publik är dock en annan sak än att bygga dynamik i ett format så pass intimt som en podd. Där behöver både de och Norstedts tänka till. Ska de gnabba om hemlivet (som när Jonas pikar Mark för att han så sällan städar) eller fokusera mer på samhällsfrågor (som när de tar upp åldersfascismen i att radiokanaler som P3 påstås vägra spela Madonna)?

Inte minst måste Levengood ta ett steg fram för att inte detta ska förbli The Jonas Gardell show.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.