Hur du blir en hemlig agent

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Till och med Säpo ger ut byråproducerad reklamfolder

Agent 007.
Agent 007.

Finns det i dag någon institution som inte ska ha en logga och se till att marknadsföra sin verksamhet? Säkerhetspolisen är inget undantag. I en reklambyråproducerad skrift med tjockt papper presenterar de sin verksamhet. Vi visste att den var hemlig och att deras uppgift är att stå för säkerheten, ja, det framgår liksom av namnet. Men att de har cirka 1 000 anställda, varav 64 procent män, 36 procent kvinnor, och att 51 procent är polisutbildade, det var en nyhet, möjligen inte särskilt överraskande.

Dyraste posten i budgeten (en miljard) rör personskydd, 43 procent, följt av kontraterror (28 procent), vilket låter obehagligare än det är. Det handlar om att motverka terror av olika slag (inte bara bomber och granater, utan trakasserier, hot etc).

Roligast är artikeln ”Så värvas en agent”. Sex steg från analys av område att spionera på, över målsökning av lämplig kontakt, närmande till denne och sedan bli vän med den potentiella agenten. Det är precis som på bio. För säkerhets skull finns det en liten ruta där det står hur du ska göra om du tror att du har blivit utsatt för ett värvningsförsök. Tyvärr finns det inga tips för hur man blir agent åt främmande makt. Men man kan ju alltid visa sig villig om man nu har turen att bli utsatt för det där värvningsförsöket. För säkerhets skull, som sagt.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.