ÅSIKT

Nej, Bo Hansson, ord är inte neutrala

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avUlrika Stahre

KULTUR

Konstigt när Radiosporten behandlar hela frågan som en liten fadäs

En söndagseftermiddag på Råsunda. Bakom mig är det någon som gråter. Gefle har gjort segermål på övertid och nu är AIK:s gulddrömmar döda för den här säsongen. En urusel match kan man ju sura över, men värre blev det när Bo Hansson visade sig ha klagat på ”svartingarnas” spel. ”Inte en svarting till” hördes han stöna när Kwame Karikari byttes in.

Nej, ord är inte neutrala. Men det som är mest skandalöst med Hanssons inställning är inte bara hans ordval. Det är hans idé om hur hudfärg och spelstil hänger ihop. AIK:s svarta spelare sägs nämligen spela likadant. Det spelar alltså ingen roll om man kommer från Ghana (Kwame Karikari), Solna (Martin Mutumba) eller Husby (Henok Goitom), för pigmenten präglar allt man gör på plan.

Bo Hanssons uttalande är helt i linje med fördomar om afrikaner som mer primitiva, ostrukturerade, röriga. Hans försvar, alltså till och med när han har tänkt efter lite, går också i den riktningen. Det hela handlar uppenbarligen inte om ordval eller ett tillfälligt hjärnsläpp. Det handlar om rasism.

Ska man bli upprörd över en före detta radio- och tv-profils åsikter? Som ytterligare ett exempel på en allt tydligare vardagsrasism: Ja. Som ännu ett förtydligande av att diskussionen om rasism har förytligas till att handla om vad man ”får” eller ”inte får” säga: Ja.

De som upprördes över att Bo Hanssons suckanden läckte ut från radiosportens sändningar störde sig troligen på hans ordval men knappast bara det. När radiosporten behandlar hela frågan som en liten fadäs, en mikrofon på fel plats, blir allt ännu konstigare.

Nu rusar gubbarna till försvar för ”ordvalet”. På flashback kallas AIK för ”negerlaget”. Bara ett ordval? Nej. Och lika lite som Lars Hillersberg på sin tid kunde försvara sig mot antisemitism-anklagelserna genom att hävda att han hatade alla människor, kan Bo Hansson och hans gelikar försvara sig med att de kan säga ”vitingar” också. När det finns strukturell rasism och en ordning där ljus hud värderas högre än mörk, är det helt enkelt inte samma sak.