Därför tänker jag rösta på Mitt Romney

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Pseudovalet i USA ändrar inte på mycket

Valet för vänsterväljare.
Valet för vänsterväljare.

Valet i USA idag är, som många påpekat, ett pseudoval. Om allt av betydelse är kandidaterna överens: fortsatt imperialistisk utrikespolitik, inga åtgärder mot de enorma klimatutsläppen, stöd för Israels folkrättsbrottsliga ockupation. Ändå röstar jag i år som vänster på Mitt Romney.

Låt mig förklara varför.

Barack Obamas drönaravrättningar av civila, av barn, mödrar, åldringar, i Jemen, Afghanistan, Somalia, Pakistan fortsätter. Bara antalet dödade barn är enligt oberoende uppgifter nu uppe i 176 och ökar för varje vecka. Ingen människa torde mer ha gagnat kriget och den globala upptrappningen än Barack Obama under senare år. Tre dygn efter att han tillträdde beordrade han sin första avrättning av människor på utländsk mark.

Jag har inga föreställningar att denna avrättningsorgie ska upphöra med Mitt Romney i Vita huset.

Men det finns en viktig skillnad: om en republikansk president stått bakom dessa hundratals avrättningar och börjat döda amerikanska medborgare utan rättegång – som Obama gjorde med amerikanen Anwar al Alwaki i september 2011 – hade dominerande media, New York Times, Washington Post, CNN, och deras efterföljare i Europa och Sverige, inte tigit.

De hade skrikit i versaler och gjort allt som stod i deras makt för att rädda rättsstaten. Ingenting annat än Mitt Romney i Vita huset tycks därför kunna få slut på lidandet och våldssådden, det ständiga skapandet av nya självmordsbombare, i Pakistan, Jemen och på våra egna gator.

Inrikespolitiskt kan det bli bekymmersamt, aborträtten kan ifrågasättas – men dessa problem måste lösas på plats. För Pakistans befolkning, Jemens folk, för de inspärrade palestinierna, kan ingen mardröm vara värre än ett fortsatt ämbete för Barack Obama.

Som en tjänsteman vid Vita huset som suttit med vid presidentens avrättningsmöten på tisdagar uttryckt det till AP: ”jag är alltmer bekymrad över hur enkelt det har blivit att döda någon under de regler som införts av Obama, och hans terrorrådgivare John O Brennan”.

Det är denna avrättningspraxis och globala våldsupptrappning som Obamalägret sköter så smidigt och utan medial inblandning att demokraterna nu är största mottagare av donationer från USA:s krigsmakt. Senaste rapporten visar att personalen i samtliga vapengrenar ger mer till Obama än till Romney.

Drönarkampanjen sänder tillväxtvågor också upp i nordligaste svenska glesbygderna, där drönarteknologin testas. Jerry Johansson (S), kommunalråd i Arvidsjaur förklarade i fjol för Piteå-tidningen att han motsätter sig vindkraft i kommunen eftersom ”den spännande utvecklingen gällande UAV (obemannade flygfarkoster) gör att luftrummet är viktigt och en framtidspotential”. Blir det Mitt Romneys drönare som ska testas i luftrummet blir det också svårare att sälja in hos medier och allmänhet.

Pakistans folk har nu kommit till slutsatsen att det bara finns ett hopp undan de liberala missilerna. I en opinionsundersökning för BBC World (24 oktober) säger en majoritet att de föredrar republikanen som president framför Obama.

Inga västmedier kommer att följa val­vakan därifrån.

JOAR TIBERG

Svenskamerikansk författare

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.