ÅSIKT

Partybåt mitt i världskriget

En klassisk film väcker minnen

avRobert Laul

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT
Patricia låg sedan 1984 vid Stadsgårdskajen, men befinner sig numera vid Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand.

Under våren 2018 arbetade jag med ett reportage om 80-årsfirande partybåten Patricia, i Stockholm också känd som ”fjolljollen”.

Det visade sig att Patricia hade en otrolig historia.

Under andra världskriget var hon med och tog ut rutten från Dover till Dunkerque där brittiska och franska soldater skulle evakueras.

Patricia var en av de första båtarna att anlända till stränderna och totalt räddades 340 000 soldater i juni 1940. Många menar att andra världskriget vände genom Dunkerque-evakueringen där partybåten Patricia alltså spelade en avgörande roll, på riktigt. Hon blev till och med skottskadad av tyska Luftwaffe.

I Sverige hamnade hon i början av 1980-talet då ett par glada sjöbusar från Luleå i sista sekunden räddade henne undan skrotning på ett tyskt varv.

Patricia såldes senare vidare till makarna Macksey, två profiler i Stockholms krogvärld på 1980- och -90-talen. Under arbetet med reportaget intervjuade jag änkan Monique Cordier Macksey, 62, flera gånger. Hon var en god berättare och hade en stark historia att dela med sig av.

Det är det närmsta jag kommer en sommar med Monika, men jag önskar Monique allt gott i livet och att hon får en fin sommar, varhelst hon väljer att fira den.

ARTIKELN HANDLAR OM