ÅSIKT

Ulf Nilson 1933–2018

Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikeskorrespondenten Ulf Nilson blev 84 år gammal.
KULTUR

Det finns journalister som man retar sig på medan de lever, men som man ändå måste beundra när dagsverket är avslutat. Ulf Nilson är en av dem. 

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag fann ofta hans texter fördomsfulla, för att inte säga reaktionära. Likväl var han en gudabenådad stilist, bildad, elegant, lätt i anslaget. Och roligast är trots allt att läsa dem man inte alltid håller med. En kolumnist har till uppgift att ta ut svängarna så pass att hen inte ska vara säker på att få behålla uppdraget. Sådan var Ulf Nilson. 

Men han var också journalisten som Expressen och Aftonbladet slogs om att få publicera. Ulf Nilsson hade epitetet ”världsreporter” och det var han också. När ögonen sveper över Expressens bildkavalkad över alla digniteter som Ulf Nilson har träffat och alla händelser som han har bevakat, drabbas jag av djupaste respekt över de kollegor som levt med sitt yrke i decennier, på jordens alla kontinenter. 

”Murvel” är ett utskällt ord, men det är murvlarna som gräver på opassande ställen och som cirklar över ytor som makthavare är rädda ska läggas i öppen dager i en tidningsspalt som vem som helst kan läsa. I dag kan mediehusen kannibalisera på varandras avslöjanden, inom loppet av några sekunder sprids samma nyhet över hela jorden. 

Men för inte så länge sedan kunde en journalist vara ensam med sitt avslöjande. Det skänkte en jaktinstinkt, vilja att berätta men också en möjlighet att låta en historia få ta lite tid. Nyheten ska inte bara ut, den ska formuleras med ett språk som gör att man vill läsa texten två gånger. Sådan var Ulf Nilson.