Kultur

Inte ett paradis för alla

Lubna Hawwa och Andreas Mattsson om religiös extremism och förtryck på Maldiverna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Turister åker till idylliska öar, medan många av de maldiviska invånarnas verklighet består av korruption och ökad religiös extremism.
Turister åker till idylliska öar, medan många av de maldiviska invånarnas verklighet består av korruption och ökad religiös extremism.

KULTUR

Journalister, bloggare och aktivister som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i Maldiverna får det allt tuffare. I skuggan av turistparadiset sker en politisk utveckling i önationen som skördar offer. För drygt två månader sedan hette offret Yameen Rasheed.

Den 23 april attackerades Yameen Rasheed utanför sitt hem i Maldivernas huvudstad Male’. En granne hittade honom nedblodad strax före 03.00. Han togs till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Det har konstaterats att han blivit knivhuggen mer än 30 gånger, i bröstet, huvudet och nacken. Hans mördare arbetade skoningslöst och brutalt. Men vem var Yameen och varför mördades han?

Vid 29 års ålder hade han blivit en välkänd bloggare och satiriker, som regelbundet kommenterade nyheter om religiös extremism, korruptionen inom regeringen och övergrepp på de mänskliga rättigheterna. Hans blogg The Daily Panic lockade stora skaror med läsare. I den förklarade han komplexa frågor med hjälp av humor och sunt förnuft. Han var passionerad och brann för mänskliga rättigheter, rättvisa och demokrati. Han tog ställning mot religiös och politisk extremism när andra maldiviska journalister drog sig tillbaka i rädsla för konsekvenserna. På grund av sitt arbete blev han återkommande hotad. Vid flera tillfällen anmälde han hoten till polisen. Inget av hoten ledde till någon utredning. 

Efter att journalisten Ahmed Rilwan försvann inledde bloggaren Yameen Rashed en serie av demonstrationer i Maldivernas huvudstad Male’. På banderollen står ”Var är Rilwan?”. Den 23e april mördades Yameen Rasheed.

När resten av världen tänker på Maldiverna ser de ett idylliskt paradis. Varje år kommer en miljon turister till lyxresorts för att njuta av det azurblåa vattnet, de sammetslena stränderna och barriärreven. Många av resorten ligger på öar som är geografiskt avskilda från de öar där de 350 000 maldiviska invånarna bor. Medan turister upplever sin drömsemester, finns en annan verklighet en kort båtresa bort. 

 Denna verklighet består av övergrepp på de mänskliga rättigheterna, korruption och ökad religiös extremism.

Maldiverna definierar sig som “100 procent muslimskt” vilket betyder att ingen invånare tillåts utöva någon annan religion. Den som trotsar det som kallas för islamiska lagar och normer riskerar bestraffning. De senaste åren har den ortodoxa salafiströrelsen ökat sin närvaro på öarna. Så många som 200 maldivier sägs ha rest till Syrien för att strida som jihadister. På hemmaplan har flera demonstrationer skett där man med IS-flaggor skanderat för sharialagar. 

För fem år sedan blev Mohamed Nasheed tvingad att avgå efter protester som leddes av oppositionen och religiösa grupper. Han var landets första president som valts genom flerpartival. Nasheed anklagades för att ha varit “Laadheenee” som betyder “anti-islamisk”. I Maldiverna är det en vanlig etikett på personer som anses ha liberala åsikter.

Yameen Rasheed delar ut en flyer under en demonstration den 19 september 2014.

Den nuvarande regeringen utnyttjar islam för att behålla makten och trycka undan gräsrotsrörelser med motiveringen att man skyddar den muslimska tron. De hävdar att det är det enda säkra skyddet mot ”västerländsk imperialism” och ”försök att förgöra islam”. Om detta skrev Yameen Rasheed i sin blogg. Han berättade om hyckleriet från politiker och mullorna, om regeringens ovilja att erkänna grundläggande mänskliga rättigheter och friheter till förmån för den ekonomiska utvecklingen. 

De senaste åren har Maldiverna blivit en allt farligare plats för journalister, bloggare och aktivister. För fem år sedan överlevde bloggaren och hbtq-aktivisten Hilath Rasheed ett mordförsök när flera personer försökte att halshugga honom. Samma år mördades religionsforskaren Afrasheem Ali som var känd för sina progressiva åsikter om islam. För tre år sedan fördes journalisten Ahmed Rilwan bort när han var på väg hem från sitt jobb på nättidningen Minivan News. Där hade han regelbundet rapporterat om den ökade religiösa extremismen i Maldiverna. Sedan dess har ingen hört något från honom.

Vi har talat med Yameens familj som är oroliga för att mordet inte ska leda till någon oberoende utredning eller rättegång. Trots att polisen arresterat flera misstänkta förövare har inga detaljer kring utredningen presenterats. Detta i sin tur har lett till att många ifrågasätter om polisen tagit sig an fallet seriöst. 

Den försvunna journalisten Rilwan och Yameen var nära vänner. Den senare bestämde sig för att inte låta sorgen tysta honom. Istället lanserade han en sociala medier-kampanj, “Find Moyameehaa”, och skrev texter för att hedra sin vän. När folk frågade honom om han ville dö svarade han:

– Nej, men jag önskar mig ett värdigt liv.

Lubna Hawwa, tidigare journalist vid Minivan News i Male’ och Andreas Mattsson, frilansjournalist

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Maldiverna

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Maldiverna

Mänskliga rättigheter