Twitter är en totalitär stat

Stäng dörren om rasi-stasi och släng bort nyckeln

avMartin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Låt mig påminna om hur en diktatur fungerar.

Den totalitära staten upprätthålls inte bara genom fängelser och tortyr. Det är egentligen inte hotet om att hamna i Gulag eller att skjutas i ett dike som gör att du tiger och lyder. Om det skulle hända har du åtminstone vissa möjligheter att bli hjälte.

Det är de små sakerna som gör att du inte törs ifrågasätta regimen.

En nära anhörig till mig levde sina första år under den polska enpartistaten. Efter att hennes pappa fängslats för sitt engagemang i oppositionsrörelsen Solidaritet fick barnen inte längre gå i förskolan.


Det är de vardagliga trakasserierna som knäcker dig.

Den östtyska säkerhetstjänsten Stasi hade till och med ett namn på tekniken: Zersetzung, att undergräva, underminera. I praktiken handlade det om att förstöra människors rykte, sprida skvaller och göra deras liv så outhärdliga som möjligt.

Det är en metod som alla auktoritära länder behärskar och du behöver inte ha särskilt stora hemligheter för att drabbas. I dagens Ryssland fuskar alla med skatten, till exempel. När du lånar pengar av banken frågar de hur stora svarta inkomster du har. I bankomaterna kan du både ta ut och sätta in cash. Ingen kan undvika den svarta ekonomin. Så myndigheterna kan välja helt fritt vem de vill sätta dit.

För att undvika trubbel är det bäst att hålla låg profil.


På samma sätt fungerar yttrandefriheten. De ryska medielagarna ger publikationer en ”prick” om de bryter mot regelverket. Tre prickar och du förlorar tillståndet. Det fina i kråksången är att ingen har koll på regelverket. Detaljregleringen är absurd. En regel handlar om fula ord. Om du råkar publicera ordet ”penis” kan det äventyra din tidnings framtid. Om myndigheterna har lust.

Den auktoritära staten behöver inte tysta obekväma åsikter och förbjuda avslöjanden utan knäcker dig med skitdetaljer. På så sätt skapas inga hjältar.


Vi har fått en totalitär stat mitt i vårt offentliga liv – Twitter.

En app som egentligen inte är särskilt populär men upprätthåller sitt inflytande eftersom den är en mötesplats för makthavare: politiker, journalister och kändisar.

Han hånades. Rykten spreds. Det skvallrades. Högertrollen jublade och försökte få hans fylla att framstå som något extremt.

Förra veckan publicerades en smygfilmad video som föreställde en full komiker på Twitter. Han gjorde exakt det som fulla människor gör. Han var full. Precis som så många andra människor i det här alkoholmarinerade landet är varje helg.

Han hånades. Rykten spreds. Det skvallrades. Högertrollen jublade och försökte få hans fylla att framstå som något extremt.


Videon lades ut av Chang Frick, redaktör för den SD-anknutna sajten Nyheter idag, som länge kämpat för att tas på allvar som journalist. Han är en av twitterdiktaturens byråkrater som väljer vem av oss som ska skämmas offentligt. Om du lyder och håller med så slipper du. Om du opponerar dig så generar vi dig för dina grannar.

Komikern har länge brutit mot den informella lagstiftningen på Twitter. Han är antirasist. Han är känd. Han utgör så klart ett allvarligt hot mot en regim som upprätthålls av humorlösa småfascister.

Deras favoritteknik är lånad från Stasi: avlyssning och smygfilmning. Och precis som hos Stasi finns ingenstans att klaga. I slutändan har du bara ett val. Stick inte ut. Håll käft. Håll med. Du vet att de har ögonen på dig.

Men det är en diktatur vi underkastat oss helt frivilligt. Och som försörjer sig på att vi jobbar gratis för dem. Det är faktiskt fullt möjligt att överlämna denna digitala polisstat helt och hållet till det lilla rasi-stasi som försöker kontrollera sin omvärld med skam, hån och ryktesspridning.

All världens humorlösa troll har redan lurats in på Twitter. Egentligen återstår bara att stänga dörren och slänga bort nyckeln för att lösa problemet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Twitter