Kultur

Hisnande om en glömd amerikansk hjälte

”The Vanishing of Harry Pace” skildrar ett sensationellt liv

Av: 

Patrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”The Vanishing of Harry Pace” tar lyssnaren från fattigdom i Georgia, via blues i Harlem till fall i högsta domstolen.
”The Vanishing of Harry Pace” tar lyssnaren från fattigdom i Georgia, via blues i Harlem till fall i högsta domstolen.

KULTUR

”Hur kan det inte ha gjorts tre filmer om den här killen? Han är ju en amerikansk hjälte!” Peter Pace står med en bunt papper i sina händer och kan inte tro sina ögon. Berättelsen om hans farfar Harry hisnar på ett sätt som är svårt att föreställa sig.

I alla år har han trott att mannen i den kritstrecksrandiga kostymen hemma bland familjeporträtten var en timid, italiensk advokat. Det var allt han och hans familj visste, eller trodde sig veta. Nu rullas en annan historia upp, som ställer saker på ända. Till exempel fanns inget italienskt påbrå. Faktum var att Harry Pace inte ens var vit, i alla fall inte i andras ögon.

Berättelsen om Harry Pace är berättelsen den amerikanska drömmen. Ändå har den tillåtits blekna och glömmas bort. Kanske för den är så mycket mer. En historia om att inte passa in i ett samhälle besatt av klass, hudfärg och identitet där andras fördomar och förväntningar inte går ihop med den egna uppfattningen.

Det är också en historia om blues. Om en gärning inom amerikansk musiktradition som kom att ha en enorm påverkan på hela den västliga kulturen.

I Radiolabs ”The Vanishing of Harry Pace” berättar Jad Abumrod och Shima Oliaee i sex avsnitt historien om Harry H. Pace, grundaren av det första afroamerikanska skivbolaget Black Swan Records. Han gick sen gick vidare till att bli advokat och förkämpe för de segregerade svarta stadsdelarna i framför allt Chicago.

I avsnitten hörs familjemedlemmar, historiker och musiker som tillsammans pusslar ihop ett porträtt av ett bortglömt men sensationellt liv. Från uppväxten i Georgia med sin ensamstående mor, till bluesen i Harlem, stämningar i högsta domstolen och ett försäkringsbolag som på sin tid var landets största afroamerikanska företag. En av nycklarna till framgången var det stipendium som tog honom till Clark University i Atlanta och kanske var det deras motto som inspirerade honom att gå sin egen väg: I’ll find a way or make one.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kan jag bli en Jennair? Eller kanske en Mark?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podd