ÅSIKT

Zen, motorcyklar och en stor bok om livet

Ingvar Persson om Robert M. Pirsigs starka avtryck

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT / NTB Scanpix
Robert M. Pirsigs bok har format generationer av läsare, men det var nära att den aldrig kom ut.
KULTUR

Den 24 april dog Robert M. Pirsig, 88 år gammal. Författaren till Zen och konsten att sköta en ­motorcykel – som ju delvis var självbiografisk – känns nästan som en mytisk figur. Att han nu är borta är nästan lika svårt att ta in som att han har funnits på riktigt. Trots att det är minst 30 år sedan jag läste boken första gången har läsupplevelsen aldrig släppt greppet.

Efter att ha refuserats av mer än 100 föreläggare gavs Zen och konsten att sköta en motorcykel till sist ut i USA 1974. Sedan har den format generationer av läsare.

Det går förstås att läsa Zen och konsten att sköta en motorcykel utan att någonsin ha tagit i en skiftnyckel eller en skruvmejsel. Den är ett försök att få grepp om livet, världen och vår plats i båda. Västerländskt mot österländskt, tekniskt mot romantiskt.

Men det räcker inte för att förklara varför Pirsigs bok blivit en klassiker.

Zen och konsten att sköta en motorcykel handlar om en motorcykelresa. Och alla som haft en gammal motorcykel eller bil förstår vad Pirsig talar om.

Hon eller han kommer att känna igen lugnet i rutinerna. Kontrollen av oljan, vattnet och elkablarna. Förväntan sekunden innan tändningen slås på. Den intensiva koncentrationen på ljudet när kolvarna dras runt i cylindrarna medan bränslet pumpas fram. Tryggheten att veta vilken mutter som kan dras med en 12 millimetershylsa, och vilken som kräver en halv tum. Motorolja mellan fingrarna och doften från en dränkt förgasare.

En motor låter sig inte tvingas, men den kan förstås och repareras.

Kunskap och handlingar som har blivit en del av dig och världen.

Som den vedhuggande soldaten i Kurosawas film De sju samurajerna

Där kommer zen in.

När allt fungerar kan det skapa en ödmjuk känsla av fulländad kontroll i nuet.

Pirsig konstaterade själv att det nog finns bättre grundböcker i zenbuddhism, och antagligen bättre handböcker när det gäller motorcyklar också. Han hade säkert rätt, men författaren till en stor bok om livet försvann för en vecka sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Romaner