ÅSIKT

I svallet av porrvågen

Sandra Wejbro: ”The butterfly effect” berättar sakligt om nätporrens effekter

avSandra Wejbro

KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fabian Thylmann, 39, äger ett akvarium så stort att det behöver städas av en dykare. Den tyske programmeraren har blivit rik som ett troll på porrsajter som Pornhub, ett slags Youtube för användarnas egna (eller fräckt snodda) sexfilmer.

Det är hos honom journalisten Jon Ronsons podcast ”The butterfly effect” börjar. Vad har det egentligen betytt att all världens porr numera finns tillgänglig på internet? Producenter och skådespelare klagar naturligtvis på att ingen vill köpa deras filmer längre.

Men i de sju avsnitten undersöker Ronson också de mindre väntade effekterna. Som att de ord konsumenterna söker efter styr vad som produceras – i åldersspannet mellan kategorierna ”tonåring” och ”milf” (”mothers I’d like to fuck”) finns exempelvis ingen efterfrågan. Porraktörer i mellankategorin 20–30 år kan i stället livnära sig på att göra fetischfilmer som rika köpare skriver manus till – med lite pengar går det att få en privat film där superhjälten Wonder woman brottas ned av en liten Gremlin.

Men det handlar också om de mer subtila förändringarna i samhället. Blir människor avtrubbade, beroende, skadade av för mycket porrkonsumtion?

”The butterfly effect” sätter fingret på den ökande klyftan mellan vad människor säger och hur vi faktiskt agerar. Samtidigt som porren är ständigt tillgänglig i allt fler hem vill samhället helst gömma undan branschens aktörer. Ronson berättar om en tidigare porrskådis som fått sparken när sjukhuset han jobbade på upptäckte hans förflutna – via gamla filmer som plötsligt fått nytt liv på internet.

Historien berättas sakligt och utan pekpinnar. Det är ingen dokumentär som gräver i hur skådisarna egentligen mår i den nya porrvärlden – på gott och ont. Ronson tacklar ämnet som om det lika gärna kunde handla om musik- eller filmbranschen som haft samma problem med internet och upphovsrätt.

Det ger ett intressant perspektiv, men också en känsla av att några pusselbitar saknas.

ARTIKELN HANDLAR OM