ÅSIKT

Stadstonsättare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Kan låta roligare.
KULTUR

Nu är det hög tid att kommunen anställer en stadstonsättare, knuten till stadsarkitektkontoret i samarbete med miljökontor och landskapsarkitekter. Ansvarsområdet kan omfatta hela den ljudande miljön så att den främst blir ofarlig, dräglig och stimulerande. Stadstonsättaren kan ställa upp normer för ljudvolym och ljudreflexer, till exempel så att människor ska kunna tala med varandra var som helst i staden. Ingen ska mera behöva ligga sömnlös om nätterna på grund av stående vågor mellan husen.

Denne tonsättare har till uppgift att stämma stadens klanger och förlopp, att sitta med i beredningar och ge rekommendationer när nya inflygningsleder, motorvägar, parker med mera planeras.

Stadstonsättaren inspirerar även företagen i regionen att konstruera roligare och intressantare ljud från sina maskiner. Kollektivtrafik, fontäner, parker, torg, cykelbanor, telefonväxlar, matbespisningar" inget undslipper stadstonsättarens kunskap om musikaliska strukturer. Målet är att skapa balans mellan stillhet och aktivitet.

Mikael Strömberg