Mångsysslande Henschen död

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Formgivaren och illustratören
blev sent om sider författare

Helena Henschen blev 70 år.
Foto: NYBERG
Helena Henschen blev 70 år.

Helena Henschen hann med mycket under sitt 70-åriga liv. Hon var formgivare, medverkade i tidskrifter och blev sent omsider även författare, därtill en hyllad sådan och belönad med flera stora priser. Hon var en av tre som grundade företaget Mah-Jong 1966 (mjukiskläderna som skulle dölja klass och status), hon medverkade i Marxistiskt Forum (SKP:s tidskrift) och arbetade i Fria Pro-teatern, skrev senare i Moderna Tider och arbetade på Stockholms stadsmuseum. Helena Henschen illustrerade också barnböcker och blev, när hon var på gränsen till pensionär, närmast över en natt författare.

Boken I skuggan av ett brott utkom 2004 och handlade om det så kallade von Sydowska morden, där Henschens egen mor som 15-åring förlorade några av sina närmaste släktingar i ett omtalat och brutalt mordfall. Boken renderade henne bland annat EU:s litteraturpris 2009. Två år senare kom Hon älskade, även den rörde sig i den stora släktens annaler, denna gång handlade det om bankiren Ernest Thiels (i dag mest känd som grundare av Thielska Galleriet på Djurgården) dotter Signe, som valde konsten framför den borgerliga världens krav hon fostrades in i.

Vid sin död natten till torsdagen var hon i färd med ännu en roman, enligt uppgift en uppföljare till Hon älskade. Även om hon inte hann avsluta den, så råder det ingen tvekan om att Helena Henschen hann med mycket i sitt liv.

Claes Wahlin

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.