ÅSIKT

En hatsajt lägger ner

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Petter Larsson om slutet för Politiskt inkorrekt

Foto: Foto: scanpix
Kent Ekeroth, SD.

Under tre år har Politiskt inkorrekt varit en av de viktigaste sajterna för att elda på hatet mot invandrare i Sverige. På söndag skrivs den sista artikeln.

PI skiljer sig från andra främlingsfientliga sajter genom att man ofta paketerar propagandan så att den liknar nyhetsartiklar. Man dammsuger medierna efter uppgifter om brottslingar, sorterar fram dem som har utländsk bakgrund, och hänger ut dem med namn och bild. Skribenterna är däremot anonyma.

Organisatoriskt är sajten en sambandscentral där sverigedemokrater och oorganiserade nät-rasister möts. SD:s pressmeddelanden läggs ut, man tipsar om SD-politikers utspel och SD-politikern Chang Frick var tidigare med i redaktionen.

PI är inte bara ett uttryck för en bubblande främlingsfientlighet i de svenska folkdjupen. Tvärtom bidrar man aktivt till att skapa dessa stämningar. Här får läsarna sina fördomar bekräftade och kan inbilla sig att de själva är en del av en tyst majoritet som hatar invandrare, feminister och vänsterjournalister som ljuger för folket och förstör det gamla fina Sverige.

Orsaken till nedläggningen sägs vara att en av personerna bakom sajten dog i våras. Nu har de övriga insett vilken möda det är att baxa ut propagandan i läsbar form.

Det kan finnas andra skäl. Efter terrorattackerna i Norge började medierna titta närmare på den muslimhatande miljön i Sverige. PI pekades ut. Dessutom granskades sverigedemokraten Kent Ekeroth, som sprider samma idéer om en muslimsk invasion, som motiverade massmorden. Han stödjer i sin tur PI, genom att de får använda hans bankkonto.

Det är möjligt att personerna bakom sajten dragit slutsatsen att PI blivit alltför belastat för att fortsätta.

Att en sajt läggs ner betyder nu inte att åsikterna försvinner. Det talas redan om att några av skribenterna tänker starta nytt. Det skulle förvåna mig om Kent Ekeroth i så fall är inblandad. Hans direkta koppling till sajten är ett problem i Jimmie Åkessons projekt att få SD erkänt som ett anständigt parti.

Men visst kommer jag att korka ur rödvinet och fira med högläsning ur Expo på söndag.

Petter Larsson