ÅSIKT

Det luktar moralpanik

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Fester i tomma fastigheter en viktig prioritering för polisen

En enig riksdag beslutade den 14 april i år att uppdra åt regeringen att avskaffa danstillståndet. Att det vore en välgärning fick vi en påminnelse om i helgen.

I fredags kväll beslutade polisen att stänga en lokal i Marievik vid Liljeholmskajen i Stockholm där kulturföreningen Fritt Forum haft mötesplats för café, utställningar och ravefester för slutna sällskap. Genom att bortse från det sistnämnda och hävda att det saknas tillstånd för offentlig verksamhet (dans) har polisen sedan i fredags stängt lokalen.

Polisen hänvisar till att 20 personer från festerna visat sig vara narkotikapåverkade eller begått andra narkotikarelaterade brott.

Detta sedan i mars, vilket knappast skvallrar om någon ovanlig frekvens i nöjeslivet. Enskilda poliser har gett fantasifulla beskrivningar i medierna av direkt ”livsfarliga” tillställningar, vilket mött hån och förundran från festdeltagare i sociala medier.

Om ni undrar var polisen finns en helgkväll i Stockholm är alltså svaret att de vaktar en lokal dygnet runt för att människor i en förening inte ska kunna dansa. I en tom fastighet som ändå ska rivas, långt från boende som kan störas.

Utöver den tveksamma legala grunden att kräva tillstånd som inte ska behövas, och som riks- dagen vill avskaffa, är detta en prioritering som kan ifrågasättas.

Särskilt märkligt är det att polisen en sommar, som präglats av anmälningar mot sexövergrepp och tafsande vid allehanda offentliga tillställningar, väljer att hård­prioritera tillslag mot rave, som är kända för att inte ha sådana problem. Det hela luktar kulturpolis och klassisk moralpanik.

ARTIKELN HANDLAR OM