Publicerad:
Uppdaterad:

Ben Afflecks lillebror lyser i mörkt drama

Av: Jon Asp

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Chans på Oscar för sorgedrama i Boston

Kyle Chandler och Casey Affleck i bronshäst-kandidaten ”Manchester by the sea”. Foto: Claire Folger
Kyle Chandler och Casey Affleck i bronshäst-kandidaten ”Manchester by the sea”. Foto: Claire Folger

Casey Affleck är Ben Afflecks mindre kända bror men den överlägset mest intressanta skådespelaren av de två. Till följd av integritet, ovilja mot exponering och privata anklagelser mot sig har han inte nått ut i samma grad som sin äldre bror. Nästa år lär han hur som helst Oscarnomineras för första gången i huvudrollskategorin (Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford gav honom en birollsnominering 2007) för sin insats i Manchester by the sea, som tävlar om Stockholmsfestivalens bronshäst.

Kenneth Lonergans film har under hösten seglat upp som mångas Oscarfavorit, ett sorgedrama som i hög grad vilar på återblickar. Affleck spelar en familjefar som förlorat allt och nu är förpassad till en enslig tillvaro som hunsad fastighetsskötare.

Med avstamp i Bostons välkänt insulära nejd flyttar regissören händelserna till New Englands kustlandskap någon timme bort – ett perfekt val av plats som ger filmen precis den typ av bilder som dramat kan landa och finna förhöjning i. Och som följer hela filmens ansats att maximera den känslomässiga effekten. Ändå lyser konstruktionen bitvis igenom; vissa element blir alltför uttänkta.

Manchester by the sea är till exempel inte i nivå med förra årets bronshästsvinnare, Louder than bombs, ett annat sorgedrama från den amerikanska östkusten. Men icke desto mindre: Casey Affleck är en skådespelare vars begåvning lyfter tillställningen och spiller över på hela dramat.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad: