Kultur

Fel av både Stahre och Konstakademien

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Kampen står mellan konservatism och nyliberalisering

DEBATT I artikeln ”Kungligt gräl om konsten” (22 april) drar Ulrika Stahre förhastade slutsatser om en organisation som hon inte har inblick i.

Vi studenter vid Kungl. Konsthögskolans arkitekturavdelning menar att Konstakademien framför befogad kritik – men de gör två fel.

Det ena är att det ser ut som att de bestraffar studenterna. Utan stipendiefrågan hade de möjligen fått dem med sig.

Det andra är att de inte kan ­skilja på internationalisering och mångfald – mellan nationalitet och lokalitet. Detta är något som Konsthögskolans rektor Marta Kuzma slår mynt av.

Kuzma försöker sätta likhetstecken mellan internationalisering och mångfald, men det sambandet ser inte vi, tvärtom. Det enda som mångfaldigas är en hierarkisk elitism som ingjuter beroendeställning och tystnad bland studenter och lärare. Skolans demokrati koncentreras till rektor, och lärare blir avskedade under otydliga omständigheter – är det detta som kallas progression?

Debatten har handlat om en konfliktlinje mellan praktik och teori, med filosofin som symbol för ­utveckling. Anställningen av två gästprofessurer i filosofi är en lätt­applåderad quick-fix för att sätta skolan ”på kartan”.

Konflikten mellan Konstakademien och Kungl. Konsthögskolan bör snarare ses som en konflikt mellan konservatism och nyliberalisering. Och där är den förra i sin ärlighet lättare att bemöta, än den senare med sitt kamouflerande språk.

Veronika Borg

Talesperson för studenter vid Konsthögskolans arkitekturavdelning

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Arkitektur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arkitektur

Konstakademien