ÅSIKT

Här tändas hopp om framtiden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

En nytänkande berg- och dalbana

Årets framtid såg jag på en liten kulle i utkanten av Duisburg. 100 meter hög, gräsklädd och konstgjord. Med en massa 1900-talsradhus som närmsta grannar. Här ska Ruhrkonstnärerna Heike Mutter och Ulrich Genth bygga Magic Mountain, en promenad-berg&dalbana.

Det fanns bara gropar, byggfuttar och en grävskopa när jag var där. Men desto mer utsikt. Gaskraftverket Kraftwerk Huttingen (med två gigantiska Harrisburgkyltorn). Och Hüttenwerk Krupp Mannesmann. Och GNS-Gesellschaft für Nuklearservice. Och jättelika industri-,kontors- och lågprisvaruhusområden. Ett kommande konstverk man kan gå inuti, mitt i ett stadslandskap utan slut.

Jag kan inte tänka mig en finare bild av ett europeiskt hopp på 2000-talet. ”There is no there there” sa Gertrude Stein en gång. En del verkar bli så arga när pekfingret inte riktigt vill få fäste, men är inte den mångfokuserade blicken ytterligare en epok i den demokratiska drömmen? Revolutionen kommer inte att sändas på tv. Nej. Och inte heller äga rum i huvudstadens centralkvarter.

Lars Mikael Raattamaa