Ta hatarna på allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

"Som vanligt handlar vargdebatten mer om människor än om djur"

Vargjakt i Värmland.
Vargjakt i Värmland.

Ett grishuvud till julbordet kan alla beställa på sin lokala charkdisk. Kostar ett par hundralappar. Griskind är till och med en trendig delikatess. Men en photoshoppad bild på ett varghuvud i en toalett väcker ramaskri.

I går rasade Aftonbladets kolumnist Elisabet Höglund mot toalettbilden som dök upp på Facebook i våras. Hon skrev om ”en djup tragedi som sprider sig i Sverige” och jägare som står redo att meja ner detta ”utrotningshotade” djur.

Gör man en enkel bloggsökning hittar man kommentarer om ”sinnessjuka människor”, ”mentalt störda” och ”inavlade idioter”. Bloggaren Jinge skriver om jägarlobbyn och jämför varghatare med sverigedemokrater. Facebookgrupperna ”Stöd en varg – skjut en varghatare” och ”Skjut dom jävlarna som tycker man ska skjuta varg” dök genast upp.

Som vanligt handlar vargdebatten mer om människor än om djur. Och att döma av Facebook är det växande problemet snarare varghatarhatarna. Eller landsbygds-hatarna. Ett oerhört obehagligt hat som bubblar upp i ett samhälle där det ekonomiska avståndet mellan landsort och stad blir allt större, och där regeringspartiets gruppledare på allvar hävdar att storstadsbor är intelligentare än människor på landsbygden.

Det är dags att ta det hatet på allvar. Varghatarna är snarare en utrotningshotad art.

Martin Aagård

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.