ÅSIKT

Burcu Sahin fick årets Katapultpris

Petter Lindgren: ”Stygn för stygn tråcklar sig Sahins dikter fram över pappret”

avPetter Lindgren

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Carla Orrego Veliz
Burcu Sahin fick årets Katapultpris för sin debutbok ”Broderier”.

Poeten Burcu Sahin kniper välförtjänt Katapultpriset, Svenska Författarförbundets debutantpris, för diktsamlingen Broderier (Albert Bonniers förlag).

”På ett mångbottnat och exakt språk”, lyder motiveringen, ”skriver Burcu Sahin fram det komplexa i att vara någons mor och fortfarande någons dotter. Dikterna blir till en väv av händer som försörjer, saknar, flätar och minns.”


Handarbetet har tematiserats i poesin förut, men hos Sahin blir sömnaden en övergripande genomlysning av såväl könsmaktsordning som tradition och estetik. Och vänder man på broderiet blir det ännu intressantare. ”Det här är den obegripliga baksidan”, som diktjagets mormor uttrycker det.

Stygn för stygn tråcklar sig Sahins dikter fram över pappret, med en aldrig sviktande koncentration: ”de grönskande alléerna / höghuset / motorvägen // åren i asfalten // det finns inget ord / för ett barn / som bär / på sin mor”. 

Burcu Sahin är född 1993, bosatt i Rinkeby och verksam som lärare på Skrivarakademin och författarskolan på Biskops-Arnö.

ARTIKELN HANDLAR OM