ÅSIKT

Lång näsa åt lantisarna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

MARTIN AAGÅRD om Public Service-utredningen och stockholmsreportrarna

Inga nyheter är goda nyheter, brukar det heta. Och när kristdemokraten Rose-Marie Frebrans utredning om framtiden för Public Service överlämnades i går var det sannerligen svårt för de församlade stockholmsjournalisterna att få ihop något smaskigt. Utbildningsradion ska vara kvar. Underhållningen ska vara kvar. Licensen ska vara kvar, men byter namn till PUBLIC SERVICE-avgift. PUBLIC SERVICE ska göra det som inte får plats i andra medier. PUBLIC SERVICE-uppdraget ska vara i sex år. Ja, allt ska vara som det alltid har varit, fast lite, lite mer PUBLIC SERVICE än vanligt. Själva ordet PUBLIC SERVICE ska till och med skrivas in i Svea rikes lag. PUBLIC SERVICE is onekligen here to stay.

Det ska till en konservativ politiker för att lägga ett så konservativt förslag. En viss frustration spred sig bland de överpeppade stockholmsreportrarna. Fanns det inte en enda dålig nyhet? Tack och lov hade Frebran pillat en smula på pengarna. 25 procent av licensen förvandlas till moms utan att avgiften höjs. Trots att staten ska kompensera inkomstbortfallet är det inte tillräckligt, visade det sig. Det diffar på 2 procent med inflationen.

”Det handlar om drastiska besparingar”, muttrade Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg på frågestunden.

”En partiell skattefinansiering, det är allvarligt” parallellmuttrade styrelseordförande Ove Joanson.

Det blev en ganska bra dag i mediastockholm till slut. Inget hade egentligen förändrats, alla gjorde sitt jobb och alla hade sina jobb kvar. Det blev till och med en liten ekonominyhet. Dålig, dessutom. Men fanns det inte en grej till? Det där som stod på sidan 156? Att kravet på att hälften av alla radio- och tv-produktioner ska göras utanför Stockholm tas bort? Hur jag än letar är det inte någon annan som verkar tycka det har något större allmänintresse. Trots att det borde innebära nådastöten mot både SR:s och SVT:s lokalredaktioner. Förmodligen är det bara jag som är en lantis, för det kan väl inte vara så att inga nyheter är landsortsnyheter?

Martin Aagård