Nu går de svenska skandalerna på export

I nya säsongen av ”Dr Death” handlar det om Paolo Macchiarini

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Dr death” är en amerikansk true crime-podd som i sin nya säsong berättar om skandalerna runt kirurgen Paolo Macchiarini, som var verksam i Sverige.
”Dr death” är en amerikansk true crime-podd som i sin nya säsong berättar om skandalerna runt kirurgen Paolo Macchiarini, som var verksam i Sverige.

Hej svenska musikundret, nu går våra krimskandaler och psykopater på export! I nya säsongen av Dr Death, en av världens största true crime-podcasts som häromåret blev stjärnspäckad tv-serie, berättas en skräckhistoria med Sverige i centrum. Den ”dödsdoktor” som skildras är nämligen Paolo Macchiarini, mannen som med Karolinska institutet och universitetssjukhuset som bas opererade in plaststrupar i patienter, med katastrofala resultat.

Podden börjar dock i Brooklyn, New York, hemma hos tv-producenten Benita Alexander. Hennes kärlekshistoria med Macchiarini startar när hon gör en dokumentär om hans, till synes, revolutionerande metod. Han uppvaktar henne intensivt, är en ovanligt bra lyssnare och charmar hela familjen.

I amerikanska ögon framstår han som en envis Mikael Blomkvist-figur ur Millennium-trilogin

Alexander sugs steg för steg in i Macchiarinis värld och hans allt mer extravaganta lögner. De planerar storstilat bröllop i Italien, med påven som vigselförrättare och paret Obama som gäster, och många har redan bokat sina resor när allt faller ihop som ett korthus åtta veckor före planerat datum. Mitt i sorgen byter Alexander fokus till att försöka blotta Macchiarinis alla bluffar.

När vi väl hamnar i Sverige är det via journalisten Bosse Lindquist som jobbar med det avslöjande som blir dokumentärserien Experimentet. I amerikanska ögon framstår han som en envis Mikael Blomkvist-figur ur Millennium-trilogin. Två av de fyra visselblåsande läkarna intervjuas, deras ilska och växande cynism över hur deras arbetsgivare agerar är total.

Dr Death har störst fokus på de dramaturgiskt smaskiga detaljerna – förförelsen, lögnerna, jakten på rättvisa. Det medicinska och patienternas historier hamnar i bakgrunden. Dr Deaths rafflande true crime-paketering bör dock inte missas för alla som skamset njuter av att höra engelska med stark svensk brytning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.